Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Δεν είναι λίγα τα υψηλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν ανοιχτά ζήτημα για προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να ενισχυθεί η κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις.
Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέξης Μητρόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής και Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι μόνο κάποιοι από τα στελέχη που θέτουν το ζήτημα δημόσια.
«Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» προσθέτει, εκτιμώντας ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές».
«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο», δηλώνει ο κ. Δραγασάκης, καταλήγοντας αναφορικά με τα σενάρια περί δημοψηφίσματος ότι «Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».
Την βδομάδα που πέρασε Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Μητρόπουλος έκαναν επίσης λόγο για δημοψήφισμα. Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι πιο συγκεκριμένος στη στρατηγική που θέλει δημοψήφισμα και ετοιμότητα της χώρας για ενδεχόμενο Grexit, σημειώνοντας ότι «συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα, που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να απειλήσει πραγματικά και σε βάθος τα πιο ζωτικά και θεμελιώδη οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους».
Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντισταθεί στην προσπάθεια «κάποιων κέντρων του ΔΝΤ» που ο ίδιος καταγγέλει ότι «θα ήθελαν είτε να διασύρουν και να εξευτελίσουν την κυβέρνησή μας, εκβιάζοντάς την να εφαρμόσει μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είτε να τη σπρώξουν στην κατάρρευση και την πτώση.» Ο ίδιος απαντά ότι «δεν θα πετύχουν τίποτα από τα δύο, καθώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προδώσει τη λαϊκή εντολή.»
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι δηλώσεις αυτές δεν εγείρουν αντιδράσεις από άλλα μέλη του κόμματος ή της κυβέρνησης όπως στο παρελθόν έχει συμβεί σε διάφορα άλλα θέματα. Φαίνεται δηλαδή πως υπάρχει μια έστω παθητική σύμπνοια στην άποψη που θέλει το δημοψήφισμα ή τις πρόωρες εκλογές να είναι πιθανό ενδεχόμενο αν η πορεία της διαπραγμάτευσης αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρή, κάτι για το οποίο οι πιθανότητα είναι μεγάλη.