Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Πλημμύρα τροπολογιών με… αυτέπαγγελτες διώξεις, απαλλαγές από πρόστιμα και άνοιγμα φαρμακείων

Ως αντιπολίτευση, στηλίτευε το εορταστικό «έθιμο» μπαράζ άσχετων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής.

Ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ το… τίμησε δεόντως, καταθέτοντας 36 τροπολογίες (μνημονιακές «ουρές» οι κυριότερες) σε δύο άσχετα νομοσχέδια.

Μεταξύ αυτών των τροπολογιών (που υπερψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς καν να συζητηθούν, λόγου του… κατεπείγοντος) περιλαμβάνεται:

η πλήρης απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, μνημονιακή υποχρέωση που… σέρνεται από το 1ο μνημόνιο,
η αυτεπάγγελτη δίωξη για το μπλόκο στους κάθε είδους πλειστηριασμούς ώστε να εκτελούνται κανονικά,
η απαλλαγή συγκεκριμένων επιχειρήσεων από φορολογικά πρόστιμα ( και η αντιπολίτευση κατήγγειλε φωτογραφική ρύθμιση για εξυπηρέτηση “ημετέρων”…),
η παροχή επιδόματος “νησιωτικού μερίσματος” στους κατοίκους των νησιών στα οποία αυξήθηκε ο ΦΠΑ,
η αναστολή για ολόκληροι το 2018 του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα,
η επιδότηση σε ευάλωτα νοικοκυριά για την σύνδεση με φυσικό αέριο,
η μείωση στα τιμολόγια ρεύματος για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ανανεώσιμες πηγές), η οποία όμως είναι… παραπλανητική! Γιατί η τροπολογία αναφέρει ότι εξομοιώνεται η σχετική επιβάρυνση στο νυκτερινό ρεύμα με εκείνη του ημερήσιου, ενώ στην πραγματικότητα το νυχτερινό ρεύμα ουδέποτε είχε τέτοια επιβάρυνση, και στην ουσία πρόκειται περί αυξήσεως της τιμής του!
Σ΄ ότι αφορά την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων (θα μπορούν, πλέον, να ανοίγουν φαρμακεία και μη φαρμακοποιοί), η οποία είναι συμφωνηθέν προαπαιτούμενο για να καταβληθεί η δόση μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αποτελεί υποχρέωση από το 1ο μνημόνιο. Υπενθυμίζεται την οποία ούτε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπόρεσε, αν και την νομοθέτησε, να εφαρμόσει, λόγω της λυσσώδους αντίδρασης των φαρμακοποιών, τους οποίους στήριξε με διαδηλώσεις και απεργίες και ο αντιπολιτευόμενος τότε ΣΥΡΙΖΑ, στην “τυφλή” αντιπολίτευση που άσκησε προεκλογικά τόσο στις εκλογές του 2012, όσο και τις πρώτες του 2015. Και ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του τότε προέδρου των φαρμακοποιών, ότι «κάθε φαρμακείο, θα γίνει προεκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ…»!

Έτσι, μαζί με την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς (που κι’ αυτοί αποτελούν συμφωνηθέν προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης) και την απελευθέρωση των φαρμακείων που θα προκαλέσουν αντικυβερνητικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση με τις άλλες τροπολογίες επιχειρεί να εμφανίσει και το “φιλολαϊκό” της πρόσωπο, με… νέες παροχές και επιδόματα. Τα οποία έρχονται μετά το κοινωνικό μέρισμα, την έκτακτη επιδότηση ανέργων νέων κάτω των 24 ετών, το επίδομα για κατοίκους της Μάνδρας που εξ αιτίας των πλημμυρών έχασαν την δουλειά τους, την… πλήρη απελευθέρωση, χωρίς κριτήρια, των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια. Τα οποία η αντιπολίτευση, και πέραν της ΝΔ, χαρακτηρίζουν προεκλογικής στόχευσης…

Οι παροχές αυτές, γίνονται από… μικρό τμήμα του υπερπλεονάσματος που “πέτυχε” η κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση και την ουσιαστική μείωση των μισθών, δηλαδή τα “οφέλη” που θα “απολαύσουν” οι κατά περίπτωση δικαιούχοι, τα έχουν ήδη… πληρώσει προκαταβολικά και στο πολλαπλάσιο! Και γίνονται μέσα στο 2017, που επετεύχθη, όπως επετεύχθη, αυτό το πλεόνασμα, επειδή το 2018 (που δεν αποκλείεται να είναι και έτος εκλογών…) είναι αμφίβολο αν θα επαναληφθεί με δεδομένη την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας του κόσμου, όπως αποδεικνύουν και τα συνεχώς μειούμενα δημόσια έσοδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων