Οι ινδοί διασώστες αναζητούν πάνω από 100 ανθρώπους που αγνοούνται από μια πλημμύρα που προκλήθηκε από μια παγετώδη λίμνη που έσπασε τις όχθες της, ένας κίνδυνος που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυξάνεται με την κλιματική αλλαγή.
Το AFP εξηγεί τι είναι οι πλημμύρες από την έκρηξη παγετώδους λίμνης και τους κινδύνους που εγκυμονούν, ειδικά σε περιοχές της Ασίας:
Τι είναι η πλημμύρα από έκρηξη παγετώδους λίμνης; Η πλημμύρα από έκρηξη παγετώδους λίμνης (GLOF) είναι η ξαφνική απελευθέρωση νερού που έχει συγκεντρωθεί σε πρώην στρώματα παγετώνων.
Οι λίμνες αυτές σχηματίζονται από την υποχώρηση των παγετώνων, ένα φυσικό φαινόμενο που έχει επιταχυνθεί από τις θερμότερες θερμοκρασίες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Το λιώσιμο των παγετώνων συχνά διοχετεύεται σε ποτάμια, αλλά ο πάγος ή η συσσώρευση θραυσμάτων μπορεί να σχηματίσει ουσιαστικά ένα φυσικό φράγμα, πίσω από το οποίο δημιουργείται μια παγετώδης λίμνη.
Εάν αυτά τα φυσικά φράγματα παραβιαστούν, μεγάλες ποσότητες νερού μπορούν να απελευθερωθούν ξαφνικά από τις λίμνες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.
Τι προκαλεί αυτές τις παραβιάσεις; Τα φυσικά φράγματα που συγκρατούν τις παγετώδεις λίμνες μπορούν να παραβιαστούν για διάφορους λόγους, εξήγησε η Λόρεν Βάργκο, ειδικός στους παγετώνες και επιστήμονας στο Κέντρο Ανταρκτικών Ερευνών στη Νέα Ζηλανδία.
Οι αιτίες περιλαμβάνουν «μια χιονοστιβάδα ή μια κατολίσθηση που προκαλεί κύμα στη λίμνη ή υπερπλήρωση της λίμνης από τη βροχή ή το λιώσιμο του παγετώνα», δήλωσε στο AFP.
Ορισμένες φορές το φράγμα έχει υποβαθμιστεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου ή έχει ραγίσει από κάποιο γεγονός, όπως ένας σεισμός.
Οι ρήξεις είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες, «επειδή μπορεί να προκληθούν από τόσους πολλούς διαφορετικούς παράγοντες», πρόσθεσε.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην εξαφάνιση των παγετώνων, με τους μισούς από τους 215.000 παγετώνες της Γης να προβλέπεται να λιώσουν μέχρι το τέλος του αιώνα, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ο όγκος των παγετωνικών λιμνών έχει αυξηθεί κατά 50% μέσα σε 30 χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του 2020 που βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα.
Όσο περισσότερες και μεγαλύτερες λίμνες σχηματίζονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που εγκυμονούν για τους πληθυσμούς στα ρεύματα προς τα κάτω.
Η κλιματική αλλαγή δεν οδηγεί μόνο στη δημιουργία παγετωνικών λιμνών, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει τις συνθήκες που οδηγούν σε ρήξεις φραγμάτων.
«Οι πλημμύρες μπορεί να προκληθούν από το λιώσιμο των παγετώνων ή από αυτά τα μεγάλα γεγονότα βροχόπτωσης, γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Βάργκο.
Πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι πλημμύρες; Ο ιδιαίτερος κίνδυνος των GLOFs έγκειται στο απρόβλεπτο τους.
«Η πιθανότητα μια λίμνη να απελευθερώσει ένα GLOF είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια χωρίς λεπτομερείς και τοπικές μελέτες», προειδοποίησε φέτος μια μελέτη του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, διαπίστωσε ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από μια παγετώδη λίμνη και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από πιθανή πλημμύρα από ένα ρήγμα.
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην «Ασία των Υψηλών Ορέων», μια περιοχή που καλύπτει τμήματα 12 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Πακιστάν, της Κίνας και του Νεπάλ.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι ζουν πιο κοντά στις παγετώδεις λίμνες της περιοχής απ’ ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου, γεγονός που καθιστά τους χρόνους προειδοποίησης ακόμη πιο σύντομους.
Ωστόσο, αντικατοπτρίζει επίσης την ευπάθεια αυτών των πληθυσμών, οι οποίοι μπορεί να είναι φτωχότεροι και λιγότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την ξαφνική άφιξη καταστροφικών πλημμυρών.
Οι πιο επικίνδυνες περιοχές, δεν φιλοξενούν πάντα τις περισσότερες ή τις μεγαλύτερες παγετώδεις λίμνες», έγραψαν οι ερευνητές.
«Μάλλον είναι ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων και η μειωμένη ικανότητα αυτών των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που παίζει βασικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής επικινδυνότητας των GLOF».
Χιλιάδες άνθρωποι, για παράδειγμα, έχουν σκοτωθεί από πλημμύρες από εκρήξεις παγετωνικών λιμνών στην Ασία των Υψηλών Ορέων, αλλά μόνο μια μικρή μερίδα στη βορειοδυτική περιοχή του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής, παρόλο που αυτή η περιοχή έχει διπλάσιες παγετωνικές λίμνες.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει περισσότερη έρευνα για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι GLOFs, ιδίως στην περιοχή των Άνδεων, η οποία παραμένει συγκριτικά ανεπαρκώς μελετημένη, αλλά και καλύτερη προετοιμασία.
«Όμως, υπάρχει και το μεγαλύτερο μέρος του τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών, για να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε τις απειλές από το να αυξηθούν ακόμη περισσότερο», δήλωσε η Βάργκο.
Πηγή: AFP
Πηγή: ertnews.gr