Έχοντας δείξει στην Τουρκία από την πρώτη στιγμή της άφιξής στην Πράγα την οδό του Διεθνούς Δικαίου, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε σήμερα ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης, λαμβάνοντας το λόγο στην ενότητα για την Ουκρανία, ενημέρωσε τους 26 ομολόγους του για το σύνολο των αναθεωρητικών εξάρσεων της Άγκυρας: για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και για την επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, η οποία δυναμιτίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Η Αθήνα, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Ερντογάν στο χθεσινό δείπνο των ηγετών, που είχε, όπως πληροφορούμαστε, αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, στέκεται στο γεγονός ότι άπαντες οι ηγέτες που βρέθηκαν στην Πράγα σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Από το ψυχρό κλίμα και τις αποστάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, στο επεισοδιακό δείπνο των ηγετών στην Πράγα, εκεί όπου ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε την ακραία ρητορική, δυναμιτίζοντας το κλίμα και φέρνοντας στο προσκήνιο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι προκλήσεις δεν θα μένουν αναπάντητες, ήταν το σαφές μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος υπενθύμιζε ότι στο ευρωπαϊκό τραπέζι υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές.
“Όλοι όσοι συμμετείχαν, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο σήμερα. Η Τουρκία αν θέλει να έχει, όπως ισχυρίζεται, μια παραγωγική σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία” τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είχε προηγηθεί η πρωτοφανής κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να επαναλάβει στο δείπνο των ηγετών τους ανυπόστατους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας, για να λάβει την άμεση απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού: “Πρέπει να πάψεις να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών. Αντί να προκαλείς εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθεις σε συνεννόηση και διάλογο. Χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες“.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε σε ομολόγους του, παρουσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τα όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες: “Σηκώθηκα πάνω και του είπα ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο“.
Εμφανής η ενόχληση του Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Τουρκία. “Καταρχήν ο άνθρωπος (Μητσοτάκης) δεν ξερει τους κανόνες του πρωτοκόλλου, εγω ήμουν από τους κύριους ομιλητές, έκανα την ομιλία μου και παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα, δεν ξέρω πώς πήρε άδεια από ποιον, βγήκε και προσπάθησε να μου απαντήσει” τόνισε.
“Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις που διατυπώνει αλλά ετσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να έρθει αποκλιμάκωση” σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η προκλητική ρητορική Ερντογάν συνεχίστηκε και μετά το δείπνο, στη συνέντευξη Τύπου, όταν κλήθηκε να εξηγήσει τι σημαίνει η γνωστή απειλή “θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”. “Δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε χώρα που μας ενοχλεί και μας επιτίθεται. Η απάντησή μας σε αυτούς είναι «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα». Θα πρέπει να το γνωρίζουν και να το καταλάβουν αυτό. Έτσι πιστεύω ότι, όσο το καταλάβατε εσείς, το κατάλαβαν και εκείνοι” είπε.
“Δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος δεν μπορω να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω άλλη τοποθέτηση του Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας” τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η αντιπολίτευση για τις τουρκικές προκλήσεις
Ξεκάθαρες θέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κυρώσεις προς την Τουρκία εάν παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας: “Όσο στην ΕΕ δεν διεκδικούμε και άρα δεν αποφασίζεται ένα πακέτο ισχυρών κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία εάν αυτή παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα προκαλεί ανενόχλητος“.
Διεθνή ταρταξία χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπό ένταξη μια χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Aπό την πλευρά της η Ελληνική Λύση αναφέρει πως: «Ο εγκληματίας Ερντογάν, που σκανδαλωδώς προσκλήθηκε όπως και ο Αλίεφ στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, “ομολόγησε” το αυτονόητο: Ότι εκεί που σταματά ο διάλογος και η διπλωματία, ομιλούν τα όπλα. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του, την ώρα που η Ν.Δ. επιμένει στον διάλογο και τον κατευνασμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι ο διάλογος με φασίστες, ναζιστές και εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας συνιστά νομιμοποίηση των σχιζοφρενικών αιτημάτων τους και ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα».
Αναλύοντας τη στάση Ερντογάν στην Πράγα
Στην Πράγα ο πρόεδρος Ερντογάν θέλησε να προβάλει τον εαυτό του ως ειρηνοποιό που κατάφερε να αποκαταστήσει μετά από χρόνια, τις σχέσεις της χώρας του με την Αρμενία.
Η τετραμερής συνάντηση Ερντογάν, Μακρόν, Αλίγιεφ και του Αρμένιου πρωθυπουργού Πασινιάν προβάλλεται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ως Ειρήνη στον Καύκασο. Ωστόσο με το υποτιμητικό ύφος του προς την ελληνική πλευρά και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο τούρκος πρόεδρος συντηρεί το κλίμα έντασης και επιθετικότητας το οποίο τον εξυπηρετεί στο εσωτερικό, καθώς η κρίση με την Ελλάδα συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του και παγιώνει την εχθρική εικόνα προς τους Έλληνες.
Ωστόσο, παρά το φραστικό επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χθεσινοβραδυνό γεύμα, ότι ο Ερντογάν δεν θέλησε να σηκώσει πολύ τους τόνους στη συνέντευξη Τύπου. Το ύφος του ήταν υπεροπτικό αλλά όχι πολεμοχαρές. Και όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε με τη φράση “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”, απέφυγε να πει ότι εννοούσε αναγκαστικά την Ελλάδα. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του προς την Ελλάδα και κυρίως τα επόμενα βήματα σχετικά με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.