To ταξίδι της από τη Σιγκαπούρη για την Ελλάδα ξεκίνησε η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade, η οποία θα μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.
Το «FSRU Alexandroupolis» παραδόθηκε επιτυχώς στην GAS-fifteen Ltd, θυγατρική της GasLog όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Seatrium, η οποία είχε αναλάβει την μετατροπή του πλοίου μεταφοράς LNG της GasLog σε μονάδα FSRU.
Στις αρχές της επόμενης χρονιάς το FSRU θα αγκυροβολήσει σε σταθερή θέση στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης 17 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και θα συνδεθεί με τη στεριά μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 24 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια.
Η πλωτή μονάδα διαθέτει τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης LNG συνολικής χωρητικότητας έως 153.500 κυβικά μέτρα και τρείς μονάδες αεριοποίησης δυναμικότητας 315.000 κυβικών μέτρων. Οι διαστάσεις της είναι 288,6 μέτρα μήκος, 44 μέτρα πλάτος και 26,2 μέτρα ύψος.
Η Seatrium πραγματοποίησε εργασίες ανακατασκευής, και επέκτασης του χρόνου ζωής του πλοίου, ενώ εγκατέστησε νέα συστήματα αεριοποίησης αλλά και υποστηρικτικά συστήματα. Οι εργασίες χρειάστηκαν 2,9 εκατ. ανθρωποώρες, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Πώς θα λειτουργεί
Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φορτίο στις δεξαμενές της πλωτής μονάδας (FSRU). Στη συνέχεια το LNG αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης θα μεταφέρεται στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση για τους όρους της συμφωνίας Συνδεδεμένων Συστημάτων στο Σημείο Εισόδου ΕΣΜΦΑ Αμφιτρίτη μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gastrade.
Το έργο στην πρωτεύουσα του Έβρου θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, και θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις εισαγωγές, για μία μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκά κράτη. Επομένως, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη, το καύσιμο θα μπορεί να μεταφερθεί από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή insider.gr