Επαναφέρει την αναθεωρητική ατζέντα η Τουρκία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Προεκλογικό σποτ του Ερντογάν εμφανίζει υπό τουρκική κατοχή σχεδόν όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η Αθήνα δεν θα επιτρέψει στην Άγκυρα να μετατρέψει την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση σε δημόσιο διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ελλάδα θα βρίσκει πάντοτε μπροστά της την τουρκική προκλητικότητα κι ας υπάρχουν περίοδοι μη έντασης, τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης. «Η φάση της μη έντασης είναι εξαιρετικά χρήσιμη, όχι μόνο για την Τουρκία η οποία στην προσπάθειά της να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες περιοχές από το σεισμό κατευθύνει εκεί όλες τις δυνάμεις κι όλους τους πόρους που έχει, αλλά και για την Ελλάδα». Τόνισε ακόμη ότι αν είχαμε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μέσα στη μακρά προεκλογική περίοδο, οι συνέπεις θα ήταν μεγάλες.
«Η ένταση αυτή που υπήρχε προερχόταν από την Τουρκία και αυτή οφείλει να κάνει κινήσεις για την αποκλιμάκωση. Είναι παράλογο, με πρόσχημα ότι σταματάει τις υπερπτήσεις, να ζητά συζήτηση για θέματα που άπτονται ελληνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε.
«Το τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορα για «γκρίζες ζώνες», για εναέριο χώρο. Είδαμε την επίσκεψη του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στη Θράκη, είδαμε τον πραγματικά προκλητικό χάρτη στο προεκλογικό σποτ του Ερνογάν κι όλα αυτά δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση έχει ένα όριο. Ο κ. Τσαβούσογλου, για δεύτερη φορά μάλιστα σε λίγες μέρες, επανέλαβε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πακέτο διαφορών, όπως λέει, που εντάσσει εκέι όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις, θα έχουμε επανάληψη των εντάσεων. Βεβαίως οι Τούρκοι θέτουν χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Εγώ νομίζω ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ελληνική κυβέρνηση η οποία να δεχθεί βεβαίως αυτό το παζάρι που έχουν στο μυαλό τους οι Τούρκοι».
Ο κ. Μελέτης τόνισε κλείνοντας ότι «έχουμε έναν μήνα του μέλιτος στον οποίο εμφανίζονται κάποια συννεφάκια, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα».
Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς τους είναι αδιευκρίνιστο
Προκλητική επαναχάραξη των συνόρων από το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το έμπλεο εθνικιστικών συμβολισμών προεκλογικό σποτ του κυβερνώντος κόμματος κλείνει με έναν χάρτη της Τουρκίας, στον οποίο τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως και η Θράκη έως και την Ξάνθη, είναι βαμμένα κόκκινα.
Περνώντας στην πράξη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναπτύσσει και πάλι την τουρκική αναθεωρητική ατζέντα, θέτοντας ζήτημα «γκρίζων ζωνών». Μετά το 1996, οι Τούρκοι αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία περίπου 150 ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων.
«Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν νησίδες και βράχοι που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν ορίζεται από τις συμφωνίες – αναφέρομαι στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Εμείς λέμε ότι είναι δικά μας, δικαίως, και η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της. Έτσι δημιουργείται ένταση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα σε αντιπαράθεση, η οποία εκπορεύεται από τις εσωτερικές ανάγκες της τουρκικής ηγεσίας εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.
Ο Γιώργος Αρναούτης, εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».
Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά και τον ελληνικό εναέριο χώρο. «Μιλάμε για το πώς θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Όμως αν πάνω από τα 6 μίλια χωρικών υδάτων, διεκδικείς 10 μίλια εναέριου χώρου, όταν τα δικά μας αεροσκάφη μπαίνουν σε εκείνα τα τέσσερα μίλια, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους, αλλά δεν είναι, είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, τότε αρχίζουν να λένε ότι κάνουμε παραβιάσεις», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο βράβευσης των χωρών που έσπευσαν να βοηθήσουν τη σεισμόπληκτη Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν απένειμε μετάλλιο στον πυραγό της ΕΜΑΚ Θωμά Κρικέλη.
Τετραμερής συνάντηση στη Μόσχα για τη Συρία
Τετραμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας και αρχηγών υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη (25/4) στη Μόσχα μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, καθώς και οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Ασντιγιανί, και της Συρίας Αλί Μαχμούντ Αμπάς.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν ανακοινώσεις από τους υπουργούς, αλλά η τουρκική αντιπροσωπεία δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.
«Τονίστηκε η σημασία της συνέχισης των συναντήσεων σε τετραμερή μορφή, προκειμένου να διασφαλιστεί και να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Συρία και στην περιοχή συνολικά» αναφέρεται επίσης σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Στην ίδια ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου επισημαίνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε:
- Η ενίσχυση της ασφαλείας στη Συρία,
- Συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας,
- Η καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και εξτρεμιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος,
- Η εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στα εδάφη τους.
- Επίσης, τα μέλη επιβεβαίωσαν ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Η προηγούμενη ανάλογη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων στον πόλεμο της Συρίας είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου πέρυσι, στο πλαίσιο του ανοίγματος της Άγκυρας για «ομαλοποίηση» των σχέσεών της με τη Δαμασκό. Στη συνάντηση αυτή δεν είχε συμμετάσχει το Ιράν.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού ζήτησε από την Τουρκία να αποσυρθεί από τα εδάφη της στα βόρεια της χώρας και να αναγνωρίσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) ως τρομοκρατική οργάνωση, αιτήματα που είχαν απορριφθεί τότε από την Τουρκία.
Προεκλογικοί τακτικισμοί Ερντογάν
Παράλληλα, στο εσωτερικό ο Ερντογάν προσπαθεί να περιορίσει τον κίνδυνο που θέτουν οι Κούρδοι στην επανεκλογή του. Σε επιχειρήσεις «σκούπα» της αντιτρομοκρατικής, συνελήφθησαν 110 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δικηγόροι, με την κατηγορία ότι στηρίζουν και χρηματοδοτούν το ΡΚΚ. Κάποιοι κατηγορούνται ότι μετέφεραν στους μαχητές χρήματα από δήμους που ελέγχει το HDP, το οποίο κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου.
Κι ενώ η αντιπολίτευση εστιάζει στην οικονομική κρίση που πλήττει τους πολίτες, ο Τούρκος πρόεδρος σε αντιπερισπασμό προωθεί την αμυντική βιομηχανία. Αυτή τη φορά παρουσίασε το υπερηχητικό μαχητικό Χουρτζέτ.
Ανάλυση: Νίκος Μελέτης | Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος | Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος
Πηγή: ertnews.gr