Νέα έντονη τάση αποκλιμάκωσης παρουσίασαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί σημαντικά περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές στο 2,4% ετησίως τον Νοέμβριο.
Ισχυρή επιβράδυνση στο 3% από το 3,8% ετησίως παρουσίασε ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα. Σε επίπεδο μήνα δε, ο δείκτης παρουσίασε μείωση κατά -1,1% στη χώρα μας στη σύγκριση Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,4% υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.
Παρόμοια τάση εμφάνισαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως πιο κατατοπιστικό μέτρο αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.
Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 3,6% ετησίως από το 4,2% του Οκτωβρίου, επιβραδύνοντας επίσης κατά πολύ περισσότερο από την εκτίμηση των αναλυτών που έκαναν λόγο για έναν ετήσιο ρυθμό στο 3,9%.
Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά δείχνει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με ετήσιο ρυθμό 6,9%, έχοντας επιβραδύνει όμως από το 7,4% του Οκτωβρίου.
Ακολούθως, οι υπηρεσίες εμφανίζουν ρυθμό αύξησης τιμών κατά 4% επιβραδύνοντας από το 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά βλέπουν τις τιμές να τρέχουν με +2,9% από το +3,5%, ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώνονται με ρυθμό -11,5% από το -11,2% του Οκτωβρίου.
Στις επιμέρους χώρες, στο Βέλγιο ο ΔΤΚ κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό στο -0,7% ετησίως, στην Ιταλία παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 0,7% και στην Φινλανδία κατά 0,8%.
Από την άλλη, οι πιο έντονες πληθωριστικές πιέσεις καταγράφηκαν στην Σλοβακία με τον ΔΤΚ στο +6,9% ετησίως και ακολούθως στην Κροατία με +5,5%, την Αυστρία με +4,9% και την Σλοβενία με +4,5%.
Πηγή capital.gr