Το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Ένα πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στη μηχανή κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου η μηχανή σταμάτησε εντελώς να δουλεύει και έπλεε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μεταξύ Ιεράπετρας και Χρυσής.
Το πλοίο εξέπεμψε σήμα SOS μέσω του 112 και μετά από αρκετές ώρες οι λιμενικές αρχές τους εντόπισαν.
Στο πλοίο επιβαίνουν περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Frontex.
Το πλοίο πλέει ρυμουλκούμενο, συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού, βόρεια της Καρπάθου. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται είναι χαμηλές εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο πλοίο, το οποίο φέρει τουρκική σημαία, βρίσκονται και ρυμουλκά προκειμένου να οδηγηθεί με ασφάλεια σε σημείο το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής Γ.Κατρούγκαλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν.Σαντορινιός, και Μετανάστευσης Γ.Ψυχογιός, αναφέρεται πως «ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».
«Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει» τονίζουν.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως «σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη-μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών».
Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί ‘ευρωπαϊκή ασπίδα’, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας» καταλήγουν.