Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Πλωτό νοσοκομείο το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»: Σε καραντίνα 119 επιβάτες

Μεγάλη αγωνία επικρατεί για το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», ύστερα από τον εντοπισμό 119 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους 380 συνολικά επιβαίνοντες.

Από χθες το βράδυ, το πλοίο έχει δέσει στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να αποβιβαστούν τα μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν αρνητικά στα τεστ για τον κορωνοϊό. Η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε 36 ώρες με τους ναυτικούς να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της Αθήνας από όπου και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.

Την ίδια ώρα, οι 119 θετικοί στον κορωνοϊό επιβαίνοντες στο πλοίο θα παραμείνουν μέσα σε αυτό σε υγειονομική καραντίνα για 14 ημέρες. Η ιατρονοσηλευτική υποστήριξη τους θα είναι συνεχής και μάλιστα για το σκοπό αυτό στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες ειδική τέντα, ώστε οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά «όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι πολύ καλά και χωρίς συμπτώματα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ενημερωθούν και αναλυτικά οι οικογένειες των επιβατών».

Το πλοίο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο ήταν πάρα πολλοί. Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Οσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κοροναϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες. Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο. «Εχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για αυτήν την απολύμανση, καθώς αντίστοιχο πρωτόκολλο απολύμανσης είχε εφαρμοστεί σε μια άλλη περίπτωση και αφορούσε ένα πλοίο στην Ολλανδία» είπε.

Ο Έλληνας ακαδημαϊκός, εξηγώντας τους βασικούς άξονες των ευρωπαϊκών οδηγιών, σημείωσε πως η ομάδα στην οποία συμμετέχει, έχει ξεκινήσει από το 2006 την ενασχόλησή της με αυτούς τους κανονισμούς και συντονίζει μέχρι σήμερα ελέγχους πλοίων σε όλη την Ευρώπη.

Το χρονικό του ταξιδιού

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 383 άτομα, από 13 διαφορετικές εθνικότητες, μεταξύ των οποίων 36 Ελληνες, ναυλώθηκε από εταιρεία της Μάλτας και ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από το Τσεσμέ της Τουρκίας με τελικό προορισμό την Ισπανία. Εκεί θα λειτουργούσε ως πλωτό ξενοδοχείο για ναυτικούς και ναυτεργάτες κατά τη διάρκεια ναυπηγικών εργασιών.

Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Ισπανία λόγω των περιοριστικών μέτρων και γύρισε στην Τουρκία, η οποία αρνήθηκε να το δεχτεί. Ετσι, από τις 23 Μαρτίου βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά. Στις 26 Μαρτίου, μετά δηλαδή από 21 ημέρες εν πλω, εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα -γεγονός αρκετά περίεργο- και στις 28 Μαρτίου μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με τους θεράποντες ιατρούς να στέλνουν δείγμα στο Ινστιτούτο Παστέρ και να βγαίνει αυθημερόν θετικό.

Οι επιβαίνοντες είναι 382 στο σύνολο, από 14 διαφορετικές υπηκοότητες. Εξ αυτών οι 36 είναι μέλη του πληρώματος και ανάμεσα τους υπάρχουν και 2 Έλληνες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων