Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρει το επικρατέστερο κατ’ αυτούς σενάριο για τις ερχόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όλοι φυσικά έχουν στραμμένα τα βλέμματα προς το Eurogroup της Πέμπτης το οποίο αυτή τη στιγμή θα κληθεί να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι αρκετά απίθανο να καταλήξουν οι ευρωπαίοι υπουργοί σε συμφωνία, χωρίς πρώτα έχει γίνει μία τέτοια σε τεχνικό επίπεδο. Μετά από αποτυχία του Eurogroup να λύσει το πρόβλημα θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή. Εκεί, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Εάν υπάρξει αντίσταση της Ελλάδας να επιβάλλει έναν τέτοιο νόμο τότε θα μιλάμε για ένα είδος grexit με απομόνωση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, μετέφερε τις πληροφορίες ότι η πολιτική λύση που πιθανόν να συζητηθεί σε μία τέτοια σύνοδο κορυφής θα είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο με σκοπό να έχει σχεδιαστεί ένα νέο πρόγραμμα ύψους 30-38 δις ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2018.
Σε αυτά τα σενάρια πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Σόιμπλε όσο περνά ο καιρός φέρεται από το γερμανικό τύπου να είναι όλο και πιο περιθωριοποιημένος με πρόσφατο άρθρο γνώμης συντάκτη του γερμανικού περιοδικού Spiegel να κάνει λόγο για απόσυρση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αν αυτό είναι αλήθεια τότε θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το Eurogroup της Πέμπτης, αφού ο έτοιμος να αποσυρθεί Σόιμπλε δεν θα έχει και πολλά να χάσει σε προσωπικό επίπεδο και θα εξαντλήσει πιθανόν όλη του την αυστηρότητα στο Γιάννη Βαρουφάκη.