Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η πανδημία κορωνοϊού -όπως την χαρακτήρισε χθες ο ΠΟΥ- καθώς έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει μολύνει πάνω από 121.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει πολλές χώρες με την συνεχή εξάπλωσή του να προκαλεί φόβους οικονομικής ύφεσης και τις μετοχές στα χρηματιστήρια να βυθίζονται τις τελευταίες ημέρες. Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη εκτός της Ασίας, από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με πάνω από 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 800 νεκρούς.
Σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η ευρωπαϊκή χώρα μπήκε σε ολική καραντίνα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να αναγγέλλει σε χθεσινό του διάγγελμα πως κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.
Η βάση δεδομένων Ο*NET
Οι ειδικοί και οι λοιμωξιολόγοι ζητούν από το κοινό να πλένει τακτικά τα χέρια του και να αποφεύγει τις αγκαλιές και τα φιλιά, αλλά και γενικότερα τις στενές επαφές λόγω της επικινδυνότητας μετάδοσης του κορωνοϊού. Πολλές επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα για μείωση της εξάπλωσης του ιού, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το σύστημα της τηλεργασίας -της εργασίας δηλαδή, από το σπίτι. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Η βάση δεδομένων O*NET του Τμήματος Εργασίας των ΗΠΑ περιλαμβάνει αξιολογήσεις για εκατοντάδες επαγγέλματα για δεκάδες εργασιακά χαρακτηριστικά, δραστηριότητες και δεξιότητες εργασίας. Το Business Insider εξέτασε διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστήσουν μια συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα πιο ευάλωτη σε ένα ξέσπασμα μιας εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας: κίνδυνος έκθεσης σε ασθένειες και λοιμώξεις, φυσική εγγύτητα με άλλους ανθρώπους, άμεση επαφή με το κοινό και ελευθερία λήψης αποφάσεων για το εάν είναι σε θέση να μείνουν σπίτι αυτοί ή τα μέλη της οικογένειάς τους που αρρωσταίνουν.
Φυσικά, όπως είναι κατανοητό, οι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής και όσοι εργάζονται στις πρώτες βοήθειες είναι πιθανό να βρεθούν στην πρώτη γραμμή σε οποιαδήποτε μεγάλη εστία ασθένειας. Εκτός όμως από αυτές τις ομάδες, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και μεταφορές, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να προσβληθούν ή να διαδώσουν έναν επιδημικό ιό, όπως ο κορωνοϊός. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα:
1. Επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής
Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, όπως οι νοσηλευτές, οι οικογενειακοί και γενικοί ιατροί και γιατροί αρκετών ειδικοτήτων, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με συχνή έκθεση σε ασθένειες και λοιμώξεις. Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και άλλα ιατρικά περιβάλλονται επίσης, βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι στην Κίνα, πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.
2. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ
Οι πυροσβέστες, οι ιατροί έκτακτης ανάγκης, οι οδηγοί ασθενοφόρων και οι αστυνομικοί βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή μιας επιδημίας. Όπως και οι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής, οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε μια κλήση έκτακτης ανάγκης, τείνουν να έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε ασθένειες και λοιμώξεις. Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι οδηγοί ασθενοφόρων καθώς και το παραϊατρικό προσωπικό έχουν άμεση επαφή με το κοινό και αλληλεπιδρούν άμεσα με πολλούς ανθρώπους κάθε μέρα.
3. Υπάλληλοι σε κλάδους υπηρεσιών
Τα άτομα που φτιάχνουν και σερβίρουν φαγητό, οι ντελιβεράδες και όσοι έχουν καταστήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κούριερ, επίσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με έκθεση σε ασθένειες και λοιμώξεις.
Άλλα επαγγέλματα περιλαμβάνουν τους κομμωτές, τους υπαλλήλους σε φαστ φουντ, τους φυσιοθεραπευτές, τους προπονητές καθώς και τις μανικιουρίστες που εργάζονται σε στενή φυσική εγγύτητα με τους πελάτες και τους συναδέρφους τους. Οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι σερβιτόροι και οι ταμίες εργάζονται άμεσα με το κοινό, θέτοντάς τους σε πιθανή έκθεση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
4. Θέσεις εργασίας χωρίς μεγάλη ευελιξία
Αρκετές μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες λαμβάνουν ήδη προφυλάξεις κατά του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της ενθάρρυνσης των υπαλλήλων τους για εργασία από το σπίτι, προκειμένου να μετριάσουν οποιαδήποτε εξάπλωση της ασθένειας. Αλλά δεν έχουν όλες οι θέσεις εργασίας αυτό το βαθμό ευελιξίας.
Η Μαρίσα Μπέικερ, βοηθός καθηγητή στο τμήμα περιβαλλοντικών και επαγγελματικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Business Insider ότι οι εργαζόμενοι που μπορεί να μην έχουν επιλογές για εργασία από το σπίτι ή που πληρώνονται με την ώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις: «Να μείνω σπίτι αν αρρωστήσω ή να πάω για δουλειά προκειμένου να πληρωθώ; Τι να κάνω εάν κλείσει το σχολείο του παιδιού μου και δεν γίνεται να μείνω στο σπίτι;» είπε. Η Μπέικερ σημείωσε πολλές θέσεις εργασίας δεν καλύπτουν οικονομικά την αναρρωτική άδεια, αναγκάζοντας τους εργαζομένου να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.
5. Το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών
Τα αεροπλάνα είναι κλειστοί χώροι με πολλούς συγκεντρωμένους ανθρώπους και ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν έναν χώρο εργασίας που θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάπλωση αυτού του είδους των ασθενειών, όπως ο κορωνοϊός. Οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί εργάζονται σε πολύ στενή φυσική εγγύτητα με άλλους ανθρώπους και βρίσκονται αρκετά ψηλά στον κατάλογο με τις θέσεις εργασίας με κίνδυνο έκθεσης σε ασθένειες και λοιμώξεις.
6. Ηθοποιοί, χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες
Οι χορογράφοι, οι χορευτές, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές τείνουν να εργάζονται σε κοντινή απόσταση από τους συναδέρφους τους. Αυτό δημιουργεί συνθήκες όπου μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια όπως ο κορωνοϊός, μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί μέσω ενός χώρου εργασίας. Επιπλέον, οι επαγγελματίες αυτού του κλάδου έρχονται σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, αυξάνοντας και πάλι τον κίνδυνο έκθεσης.