Ορισμένα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη, όπως το Ozempic (διαβήτης τύπου 2) και το Wegovy (απώλεια βάρους), θα μπορούσαν να θεραπεύσουν και άλλες παθήσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αυτά τα φάρμακα έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή καθώς βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές ελπίζουν ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και για άλλες παθήσεις.
«Γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για διάφορα σημαντικά προβλήματα υγείας – πολλά από τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου» δήλωσε στον Guardian ο δρ Κρίστιαν Χέντερσοτ διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για τον εθισμό στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.
«Το υπερβολικό βάρος έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένου του λιπώδους ήπατος, διαφόρων μορφών καρκίνου, άνοιας και καρδιαγγειακών παθήσεων», εξήγησε ο δρ Χαρσάλ Ντέσμουκ σύμβουλος ενδοκρινολόγος και ανώτερος κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Hull.
«Δεδομένων αυτών των συσχετίσεων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολυάριθμες κλινικές δοκιμές διερευνούν επί του παρόντος τον πιθανό αντίκτυπο της σεμαγλουτίδης σε αυτές τις συνθήκες υγείας» πρόσθεσε.
Αυτόν τον μήνα, η Novo Nordisk, η εταιρεία που παράγει το Wegovy, ανακοίνωσε ότι το φάρμακό της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 20% σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα οφείλονται μόνο στην απώλεια βάρους, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό το φάρμακο να έχει άμεσες επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία ή στην καρδιά.
Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Η διαταραχή, που θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου το 8-13% των γυναικών που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη έμμηνο ρύση, ορμονικές διαταραχές και υπογονιμότητα. Συνδέεται επίσης με αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
«Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του PCOS παίζει η απώλεια βάρους», δήλωσε ο Ντέσμουκ, ο οποίος διεξάγει μια δοκιμή για να διερευνήσει την επίδραση της σεμαγλουτίδης στο σωματικό βάρος, τη μείωση των ανδρογόνων και την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με PCOS.
Ενώ ο Ντέσμουκ και άλλοι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ελπίζουν ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φάσματος των συμπτωμάτων του PCOS – ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας, ενισχύοντας τα ποσοστά ωορρηξίας.
Ορισμένες κλινικές δοκιμές εξετάζουν ακόμη και το κατά πόσον τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Η Τίφανι Κόρτες του Πανεπιστημίου του Τέξα, διεξάγει μια τέτοια κλινική δοκιμή. Οι άνθρωποι χάνουν άλιπη σωματική μάζα και συσσωρεύουν σωματικό λίπος καθώς μεγαλώνουν. Είναι πολύ σημαντικό ότι η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη τροφοδοτούν σύνδρομα που συχνά παρατηρούνται σε ηλικιωμένους, όπως η αδυναμία και η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να ανακτήσουν τη σωματική τους λειτουργία, είτε λόγω της άμεσης επίδρασης της απώλειας βάρους είτε μέσω άλλων μηχανισμών.
Ο Χέντερσοτ είναι μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να διερευνήσουν την επίδραση αυτών των φαρμάκων – γνωστών ως GLP-1 αναλόγων – στον τομέα του εθισμού. Όπως εξήγησε, τα φάρμακα αυτά μιμούνται το GLP-1, μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά στον εγκέφαλο και το έντερο κατά την πρόσληψη τροφής. Προάγουν το αίσθημα πληρότητας και, όπως φαίνεται, αμβλύνουν το σύστημα ανταμοιβής που σχετίζεται όχι μόνο με το φαγητό αλλά και με τις ναρκωτικές ουσίες. Η ιδέα προέκυψε μετά από άτομα που έλαβαν ανάλογα GLP-1 για τον διαβήτη και ανέφεραν μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Ο Χέντερσοτ δήλωσε ότι τα ζωικά μοντέλα έδειξαν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιθυμία για κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών.
«Τα ευρήματά μας το επιβεβαιώνουν αυτό, ειδικά για το αλκοόλ», δήλωσε.
Ακόμη και οι ερευνητές της άνοιας στρέφονται σε φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη, αφού μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιρναν ανάλογα GLP-1 για τον διαβήτη τύπου 2, είχαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων παθήσεων.
Ο δρ Πολ Γιέιτς, σύμβουλος γηριατρικής και αναπληρωτής διευθυντής της έρευνας για την περίθαλψη ηλικιωμένων στο Austin Health της Αυστραλίας, είναι μεταξύ εκείνων που εργάζονται στον τομέα αυτό. Είπε ότι το GLP-1 και τα ανάλογα του φάνηκε να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.
«Η τρέχουσα μελέτη μας στοχεύει στην επιβράδυνση της άνοιας, καθώς οι συμμετέχοντες έχουν ήδη συμπτώματα», δήλωσε.
Ωστόσο πολλές από τις κλινικές δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν τα φάρμακα θα ωφελήσουν όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από μια συγκεκριμένη πάθηση και εάν μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε ανθρώπους που δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μια άλλη ανησυχία των ερευνητών είναι ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να καταστείλουν τα σήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο.
Παρόλα αυτά, ερευνητές όπως ο Σίμονς είναι αισιόδοξοι, ακόμη και ενθουσιασμένοι.
«Αυτά τα φάρμακα αλλάζουν ήδη τον κόσμο, απλώς δεν ξέρουμε αν θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εθισμό», κατέληξε ο Σίμονς.
ΠΗΓΗ: Guardian
Πηγή: ertnews.gr