Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Ποιά η σχέση του ύπνου με ενοχλητικές αναδρομές στο παρελθόν

Το να παραμείνει κανείς ξύπνιος μετά από μια τραυματική εμπειρία μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι ενοχλητικές αναδρομές στο παρελθόν, υποστηρίζουν ερευνητές.

Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι μια περίοδος έλλειψης ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λεγόμενων «ενοχλητικών αναμνήσεων».

Μια ομάδα ειδικών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν, ότι ενώ ο ύπνος βοηθά στην ταξινόμηση και αποθήκευση των αναμνήσεων, μπορεί να μην είναι και τόσο αποτελεσματικός στην περίπτωση ενός δυσάρεστου γεγονότος που θέλει κανείς να ξεχάσει.

Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στην καλύτερη θεραπεία ασθενών, καθώς συνήθως συνταγογραφούν υπνωτικά χάπια σε ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οδυνηρά επεισόδια/εμπειρίες.

Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες ένα φιλμ με συναισθηματικά τραυματικές σκηνές, προτού τους εμποδίσουν να κοιμηθούν ή τους επιτρέψουν να κοιμηθούν φυσιολογικά το βράδυ στο σπίτι τους.

Η Dr Katharina Wulff σχολίασε σχετικά: «Η ομάδα που στερήθηκε τον ύπνο βίωσε λιγότερες ενοχλητικές αναμνήσεις, σε σχέση με αυτούς που ήταν σε θέση να κοιμηθούν κανονικά. Γνωρίζουμε, ότι ο ύπνος βελτιώνει την αποδοτικότητα της μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής μνήμης, όμως μπορεί να υπάρχουν στιγμές που η υπενθύμιση γεγονότων να μην είναι βοηθητική».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, καθώς τα λεγόμενα «flashbacks» είναι έχουν κατανοηθεί πλήρως και τα πραγματικά τραυματικά γεγονότα δε μπορούν να αναπαραχθούν σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα συμπεράσματα της ερευνητικής εργασίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.

σχετικα αρθρα

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img