Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η χώρα το μοντέλο που ήδη χρησιμοποιείται στην Ιταλία και αφορά ένα είδος «κόφτη» στα κλιματιστικά του δημόσιου τομέα, άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Με την ενεργειακή κρίση να πλήττει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια που θα οδηγήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση χρημάτων. Παράλληλα, τρέχει προγράμματα μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να επιδοτηθούν αλλάζοντας τόσο τις κατοικίες τους όσο και τις συσκευές τους.Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι «με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μέτρο που, αν εφαρμοστεί, θα ισχύει αρχικά για τον δημόσιο τομέα, δηλαδή σε υπηρεσίες, υπουργεία κ.λπ., και θα προβλέπει τα κλιματιστικά να είναι ρυθμισμένα στους 26 βαθμούς, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια. Αντίστοιχα, για το χειμώνα, η θερμοκρασία των θερμαντικών σωμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 18 βαθμούς.
«Με τους αρμόδιους υπουργούς, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη, σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό, αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς, πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και πώς μπορούν τα κράτη να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας απασχολεί όλη την Ευρώπη. Οι πρόσφατες οδηγίες εξοικονόμησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) μιλούσαν, μεταξύ άλλων, για πιο περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών, εργασία από το σπίτι και μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν είναι δυνατόν.
Τι έπεται
Εκτός, όμως, από τις όποιες ρυθμίσεις γίνουν στα κλιματιστικά του δημόσιου τομέα, εντός Ιουλίου αναμένεται και η έναρξη του προγράμματος «Ηλέκτρα», που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως το τέλος του 2025, προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Εκτιμάται πως τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τη σκυτάλη, το φθινόπωρο, θα πάρει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», για το οποίο θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 450 εκατ. ευρώ. Με τη δράση αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περί τις 10.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%.
Πριν λίγο διάστημα, ολοκληρώθηκε το «Εξοικονομώ 2021» με συμμετοχή-ρεκόρ νοικοκυριών, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ο νέος κύκλος θα προκηρυχθεί σύντομα.
ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»
Στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ την επιδότηση θα λάβουν περί τα 350.000 νοικοκυριά.
Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με νέες καλύτερες και ενεργειακά αποδοτικότερες.
Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.
Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.
Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, ενώ προβλέπεται τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.