Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η Νορβηγία και η Σουηδία είναι οι καλύτερες χώρες για να περάσει κάποιος την τρίτη ηλικία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται από το Help Age International με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων. Η διεθνής κατάταξη βάζει την Ελλάδα σε πολύ χαμηλή θέση, 73η, σε σύνολο 96 χωρών που περιλαμβάνονται.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο της lifo, έπεσε 15 θέσεις σε μόλις ένα χρόνο, δείχνοντας τις τρομακτικές συνέπιες της κρίσης που χτυπούν την Τρίτη ηλικία με εντονότερο τρόπο. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά αν σημειώσουμε ότι τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση ήταν η εισοδηματική ασφάλεια, οι υπηρεσίες υγείας και το γενικότερο περιβάλλον.
Αντίστοιχα δε μας κάνει εντύπωση που στην κορυφαία δεκάδα είναι η Ελβετία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν είναι όλες τους αυτό που θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, δηλαδή χώρες με παράδοση στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αυτό που όμως συνδέει όλες τους είναι η ζυμάρια και ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά και η ανεπτυγμένη κουλτούρα του δημόσιου χώρου στις πόλεις τους.
Στην Ελλάδα από την άλλη έχουμε το θεσμό της οικογένειας να πληρώνει τα σπασμένα της ανύπαρκτης κοινωνικής μέριμνας αλλά και του διαλυμένου ασφαλιστικού συστήματος. Το γεγονός που όλοι βλέπουμε στα δικά μας και διπλανά σπίτια είναι ότι οι γέροντες καταλήγουν να αισθάνονται βάρος στις οικογένειες των παιδιών τους όταν αυτοί δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες baby sitting, καλύπτοντας έτσι μια άλλη πικρή πτυχή του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων που αφορά την εργασιακή πολιτική και μέριμνα για γονείς.
Ένα από τα βασικά προβλήματα και το πιο παραμελημένο, των γηραιοτέρων ανθρώπων στην κοινωνία μας είναι η μοναξιά. Είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν δεδομένο ότι θα φάνε με κάποιον παρέα τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα και που έχουν την τηλεόραση και το ραδιόφωνο σαν τη μόνη συντροφιά τους. Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια για να απαλυνθεί η μοναξιά κάποιων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας στην Αθήνα ανήκει στο φιλανθρωπικό σωματείο Βηθεσδά. Η καινοτόμος αυτή προσπάθεια αποτελείται από ένα δίκτυο εθελοντών που κάποιες Κυριακές του χρόνου παραλαμβάνουν γέροντες από τα σπίτια τους και μαζεύονται όλοι σε μια μεγάλη γιορτή που κάνει και τους ίδιους τους νεότερους εθελοντές να ξεπερνούν το άλλο είδος μοναξιάς, εκείνο που μας θέλει κλεισμένους στον εαυτό μας, σε αυτή την πολύβουη πόλη.
(Δήλωση ενδιαφέροντος για εθελοντική προσφορά στο σωματείο Βηθεσδά στο τηλέφωνο 2106041484)