Στις καλένδες του Eurogroup παρέπεμψε όπως αναμενόταν η γερμανίδα Καγκελάριος τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές που θα τεθούν επί τάπητος στα φλέγοντα ζητήματα που συνοδεύουν της ελληνικής δανειακής σύμβασης.
Η κ. Μέρκελ, όπως άλλωστε είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα, με διπλωματικό τρόπο απέφυγε να μπει σε επιμέρους λεπτομέρειες για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, παραπέμποντας στο Eurogroup και υπογραμμίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι ένα ενδελεχώς κοστολογημένο πρόγραμμα.
«Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας αλλά υπάρχουν και οι θεσμοί. Δεν αποφασίζει η Γερμανία για το μέλλον της Ελλάδας. Είδαμε ποιες είναι οι ευθύνες και ποιες οι ανάγκες ώστε να καλυφθούν όλες οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει μέχρι σήμερα. Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή. Πότε και ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν. Δεν αποφασίζει η Γερμανία. Άλλοι αποφασίζουν και οι αποφάσεις θα παρθούν εκεί» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το μήνυμα της Ευρώπης για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα έστειλε ευρωπαίος αξιωματούχος με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters λίγο μετά τη συνάντηση, με τις οποίες επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για την ελληνική πλευρά, παραπέμποντας ουσιαστικά στο mail Χαρδούβελη.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα «προαπαιτούμενα» που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους» επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο Βερολίνο, συζητώντας το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, με την Άνγκελα Μέρκελ, τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα έπιασαν εκ νέου δουλειά για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεσμών τέθηκε η κατάσταση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, η πορεία είσπραξης των φόρων, η επίπτωση από τις νέες ρυθμίσεις χρεών και η διαμόρφωση του συνόλου των νέων παρεμβάσεων που θα προωθήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης στο επικείμενο Eurogroup.
Ιδιαίτερη μνεία κάνουν εκπρόσωποι των θεσμών για το Ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί ως φαίνεται εκ των ουκ άνευ για τους Ευρωπαίους. Για το θέμα της βιωσιμοτητας του Ασφαλιστικού, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται η προώθηση ενοποίησης Ταμείων, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με ισχυρά αντικίνητρα.
Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν 4 δισ. ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι κλίμακες φορολόγησης και ο ΦΠΑ, για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση πιεζόταν για επιμέρους αυξήσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση – σκούπα με την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και με την παράλληλη αύξησή του στα αποκαλούμενα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα.
Αναφορικά με τις φορολογικές κλίμακες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση για τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα και παράλληλη μείωση στα κατώτερα. Ερώτημα παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος απέδωσε 2,6 δισ. ευρώ, με πιθανότερο σενάριο τον επανακαθορισμό προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών που θα συμπιέσει τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Ωστόσο «πονοκέφαλο» αποτελεί η τήρηση του στόχου των 2,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναζητείται ισοδύναμο μέτρο.
Τέλος, αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου με την παράλληλη εξάλειψη των των στρεβλώσεων με τους μισθούς πολλών ταχυτήτων.