Ο Κάρολος Δαρβίνος είχε μια από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις στην ιστορία όταν έγραψε το βιβλίο του Η Προέλευση των Ειδών. Ο Δαρβίνος κατάλαβε αμέσως τη σχέση στα διαφορετικά είδη που είχε παρατηρήσει στα Νησιά Γκαλαπάγκος — και voila, η θεωρία της φυσικής επιλογής.
Η έμπνευση έρχεται ξαφνικά. Μπορούμε όμως να την ελέγξουμε; Kαι υπάρχει τρόπος ναεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας, ώστε να γίνουμε πιο δεκτικοί; Η έμπνευση είναι κάτι που έρχεταιξαφνικά, αλλά μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να εντοπίζει συσχετισμούς που οι υπόλοιποι δεν μπορούν.
Τι προκαλεί την έμπνευση;
Η περιέργεια
Η περιέργεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε έμπνευση. Η έλλειψη έμπνευσης οφείλεται στον παθητικό τρόπο ζωής, όπου δεν δίνουμε σημασία σε αυτά που βλέπουμε.
Αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί
Η αφηρημάδα – όσο παθητική και αν φαίνεται – αποτελεί πραγματικά μια πολύ ενεργή κατάστασητου εγκεφάλου, η οποία είναι ο λόγος που το περιπλανώμενο μυαλό μπορεί μερικές φορές να έχει πολύ λαμπρές ιδέες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν είμαστε αφηρημένοι, το μυαλό μας έχει την ικανότητα να θυμάται πληροφορίες.
Παρατηρείστε τις συμπτώσεις
Έχουμε την τάση να αγνοούμε τις συμπτώσεις ή να μην πιστεύουμε πολύ σε αυτές, επειδή είναισυχνά άνευ νοήματος. Αλλά το να αναζητούμε συμπτώσεις είναι ένας καλός τρόπος για να κάνουμε εκπληκτικούς συσχετισμούς.
Προσέξτε τις αντιφάσεις
Ενώ η περιέργεια μας κάνει να αναρωτιόμαστε, οι αντιφάσεις μας κάνουν να αμφιβάλλουμε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έμπνευση.
Αντιδράστε άμεσα
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η έμπνευση ήρθε κάτω από μεγάλη πίεση. Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, τυχαίνει να παρατηρούμε πράγματα που παλαιότερα αγνοούσαμε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δρούμε ακαριαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν οι μεγάλοι παίκτες στο σκάκι δοκιμάζουν κάποια ασυνήθιστη κίνηση που αποδεικνύεται καταλυτική για το παιχνίδι.