Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ποιο είναι το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο;

Ο δείκτης Henley για τα Διαβατήρια, που κατατάσσει ετησίως τα διαβατήρια σε σειρά ισχύος ανάλογα με την προσβασιμότητα που παρέχουν στους πολίτες, δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Quartz, η Γερμανία βρίσκεται για -πέμπτη συνεχή χρονιά- στην πρώτη θέση παρέχοντας στους κατόχους του διαβατηρίου της ελεύθερη visa ή visa κατά την άφιξή τους σε 177 χώρες – από 176 τον περασμένο χρόνο.

Μία διαφορετική λίστα κατάταξης που λέγεται Passport Index, δημοσιεύεται από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία Arton Capital και, σε αντίθεση με τις ετήσιες εκδόσεις, όπως του Henley, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο. Τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο δείκτης Passport Index, για μικρό χρονικό διάστημα, έβαλε τη Σιγκαπούρη στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που παρέχουν τα πιο ισχυρά διαβατήρια καθώς, έπειτα από μία συμφωνία με την Παραγουάη, οι πολίτες της είχαν πρόσβαση σε 159 χώρες, χωρίς να είναι απαραίτητη η προηγούμενη έκδοση visa. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, και η Arton επέλεξε και πάλι τη Γερμανία στην κορυφή της λίστας, επιβεβαιώνοντας και την κατάταξη του Henley.

Ως επί το πλείστον, ήταν μια καλή χρονιά αναφορικά με την ελευθερία κίνησης των ταξιδιωτών. Οι περισσότερες χώρες παρέμειναν σταθερά επισκέψιμες, ενώ κάποια διαβατήρια σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Henley, επτά συνολικά εθνικά διαβατήρια έχασαν το πλεονέκτημα της ελεύθερης πρόσβασης σε τουλάχιστον μία χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, η Νέα Ζηλανδία, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, η Αλγερία, το Λάος, η Βόρεια Κορέα και η Συρία. Το γεωργιανό διαβατήριο, στον αντίποδα, είχε την καλύτερη επίδοση, αυξάνοντας τη χωρίς visa πρόσβαση των κατόχων του κατά 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στη ζώνη Σένγκεν.

Μετά τη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη -που κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα στην προσβασιμότητα σε άλλες χώρες μέσω του διαβατηρίου τους- ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο με πρόσβαση σε 175 χώρες, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία με πρόσβαση σε 174 χώρες. Η Ελλάδα με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στην έβδομη θέση, παρέχοντας στους κατόχους των διαβατηρίων τους πρόσβαση, χωρίς προηγούμενη visa, σε 171 χώρες.

Ομοίως, υπάρχει και η λίστα με τις χώρες που τα διαβατήριά τους παρέχουν τη μικρότερη ελευθερία μετακίνησης. Στην τελευταία θέση το Αφγανιστάν, το διαβατήριο του οποίου παρέχει δυνατότητα επίσκεψης, χωρίς διατυπώσεις, σε 24 μόλις χώρες, το Ιράκ και η Συρία οι πολίτες των οποίων μπορούν να πάνε σε 27 και 28 χώρες αντίστοιχα, και το Πακιστάν με πρόσβαση σε 30 χώρες.

upl5a563c9032b90

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων