Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ποιοι από την κυβέρνηση θέλουν τον Βαρουφάκη εκτός.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Άμεση προτεραιότητα» η αποπομπή Βαρουφάκη φέρεται να είναι για πέντε μέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα. «Ο Βαρουφάκης είναι πλέον ο αποδιομπομπαίος τράγος για την κυβέρνηση, καθώς ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, τέσσερις υπουργοί και τέσσερις άμεσοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν ζητήσει την άμεση αποπομπή του με βαριές κατηγορίες ότι υπονόμευσε ενσυνείδητα και βάσει σχεδιασμού την διαπραγμάτευση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Στο κέντρο της ιστορίας η εφημερίδα τοποθετεί το επεισόδιο ενός έντονου καυγά το βράδυ της Κυριακής με πρωταγωνιστή το Νίκο Παππά. Δυστυχώς όμως η εξιστόρηση δεν βγάζει σχεδόν κανένα νόημα. Αναφέρεται ότι η αφορμή ήταν ένα κείμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε συντάξει ο κ.  Βαρουφάκης. Τι περιείχε αυτό το κείμενο δεν αναφέρουν Τα Νέα, ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι έκανε έξαλλο τον Νίκο Παππά ο οποίος μάλιστα φέρεται να φώναξε ότι «εγώ δεν κάθομαι ποτέ ξανά στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν εδώ τον τύπο». Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε από τον Σαγιά να συντάξει εκείνος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επανήλθε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το δημοσίευμα πάντως φέρει τους παρακάτω να αποτελούν την ομάδα των ανθρώπων που ζητά την άμεση αποπομπή Βαρουφάκη: Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ράνια Αντωνοπούλου, ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης και ο σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά θέματα του Αλ. Τσίπρα, Δ. Παυλόπουλος. Αν είναι ακριβή όσα αναφέρονται τότε μιλάμε σχεδόν για ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει όντως προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη συνεργασία του με τους άλλους και τη διαπραγμάτευση. Όμως τίποτα από αυτά δεν είμαστε σε θέση να πιστέψουμε αν δοθούν περισσότερα στοιχεία για το τι είναι αυτό που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων του υπουργού οικονομικών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων