Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Ποιοί δεν θέλουν να παράγονται Ελληνικά Λιπάσματα στην Ελλάδα;

Την ώρα που υποτίθεται πως καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάταξη της οικονομίας και πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη, συμβαίνουν πολύ παράξενα πράγματα που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Τα «Ελληνικά Λιπάσματα» (ELFE) είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες στη χώρα, η μοναδική στην Ελλάδα, με εθνική σημασία για την αγροτική παραγωγή αλλά και τιμή των προϊόντων που φτάνουν στον έλληνα καταναλωτή. Είναι ταυτόχρονα μια βιομηχανία που απασχολεί 700 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της στην Καβάλα και εάν υπολογίσει κανείς δεκάδες ελεύθερα επαγγέλματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχετίζονται καθημερινά με τη λειτουργία της, τότε δεν είναι υπερβολή αν πει κανείς ότι μια ολόκληρη πόλη, η Καβάλα, ζει από τα ELFE.

Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε εχέφρων νους, αν είσαι χώρα που δεν έχεις και πολλές τέτοιες βιομηχανίες, η ανεργία καλπάζει και τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τότε κοιτάς να κρατηθεί με νύχια και με δόντια. Αυτό που αντιλαμβάνεται όμως ο κάθε εχέφρων νους δεν το αντιλαμβάνεται το ελληνικό δημόσιο.

Το τελευταίο που θα περίμενε κανείς από μια δημόσια επιχείρηση, όπως η ΔΕΠΑ, είναι να προσπαθεί να βάλει λουκέτο στον μεγαλύτερο πελάτης της! Μαθαίνουμε πως έστειλε εξώδικο στην εν λόγω βιομηχανία με το οποίο απειλεί πως αν δεν δώσουν μέσα σε επτά μέρες 7,5 εκ. ευρώ έναντι συνολικής οφειλής 75 εκ. ευρώ θα κλείσει τη στρόφιγγα. Αν το εργοστάσιο κατεβάσει διακόπτες είναι τέτοιες οι τεχνικές ιδιαιτερότητές του που δεν ξαναμπαίνει μπροστά. Ένα λεπτό απόλυτης παύσης σημαίνει λουκέτο, σημαίνει άνθρωποι και οικογένειες στο δρόμο, σημαίνει πως η Καβάλα θα γίνει κάτι σαν το «Μαντούδι» της Εύβοιας, σημαίνει πως οι αγρότες δεν θα έχουν πλέον φθηνό ελληνικό λίπασμα αλλά ακριβό και εισαγόμενο, σημαίνει πως θα χαρούν πολλοί οι Τούρκοι που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά λιπασμάτων, σημαίνει πως το κράτος θα χάνει μερικά εκατομμύρια έσοδα που τώρα εισπράττει από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της βιομηχανίας, σημαίνει τέλος πως η ΔΕΠΑ χάνει ένα πελάτη που καταναλώνει το 4% της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ και της παρέχει έσοδα άνω των 80.000.000 ευρώ ετησίως.

Πως μπορεί να εξηγηθεί μια τέτοια συμπεριφορά από τη ΔΕΠΑ; Άλλωστε στη ΔΕΠΑ δεν χρωστάμε μόνο τα ELFE. Κάπου στα 450 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οφειλόμενα στη ΔΕΠΑ, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Έστειλε σε όλους εξώδικο ή έναντι των ELFE ακολουθεί κάποια «ιδιαίτερη μεταχείριση» και γιατί; Όταν μάλιστα η βιομηχανία έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνολική αποπληρωμή των χρεών της. Αλλά για να το κάνει πρέπει να την αφήσουν να δουλέψει, αν δεν δουλέψει πως θα το κάνει;

Εδώ λοιπόν αρχίζουν και ξεκινούν κάποιες δεύτερες σκέψεις. Μήπως το θέμα δεν είναι τα λεφτά; Μήπως εκεί, στο ΤΑΙΠΕΔ και στη ΔΕΠΑ, κάποιοι θέλουν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες σε όποιον θα ήθελε να μην υπάρχουν ελληνικά λιπάσματα στην Ελλάδα;

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, όταν μάλιστα γύρω από τη ΔΕΠΑ παίζονται μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού που έχει πάρει πάνω του το θέμα της ανάπτυξης, έχει ενημερωθεί σχετικά χωρίς όμως να έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Αν πρέπει να τραβήξει κάποιο αυτί ας το κάνει γρήγορα, γιατί μετά θα είναι πολύ αργά και κάποιοι θα είναι πολύ εκτεθειμένοι!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων