Η σκηνή έλαβε χώρα μέσα σε ταξί. Το ραδιόφωνο μετέδιδε ειδήσεις, μεταξύ των οποίων και την ελληνική πρωτιά στη διαφθορά, όπως μας διαβεβαίωσε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International)…οπότε ο ταξιτζής γυρίζει στον πελάτη και του λέει: Ο.Κ.!…δεν μπορούν να μας πουν όμως και για τους διαφθορείς; …γιατί, ως γνωστόν, για να διαφθαρεί κάποιος, πρέπει κάποιος άλλος να τον διαφθείρει. Και συνέχισε: Ωραία, πιάνουμε διάφορους που έχουν πάρει μίζες. Πρέπει να μας λένε και ποιοι και πως τους τις έδωσαν. Έτσι, ώστε να μπορούμε να στραφούμε και εναντίον τους και να ασφαλίσουμε τα συστήματα που παράγουν ή αποδέχονται μίζες.
Σωστός ο taxi driver! Σε κάθε υπόθεση που πάει στη δικαιοσύνη ή στα επιτροπάτα της Βουλής, το ερώτημα ποιος έδωσε και πώς τις μίζες πρέπει να είναι must. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει και μια τροπολογία που να δίνει ένα bonus στις ποινές που αντιμετωπίζουν όσοι συνεργάζονται δημιουργικά και αποκαλυπτικά.
Πάντως, η ελληνική πρωτιά στη διαφθορά δεν αποτελεί έκπληξη. Το περίεργο είναι ότι εν καιρώ 5ετούς ύφεσης, όπου τα πάντα έχουν «παγώσει» η χώρα μας χειροτέρευσε τη θέση της στην κατάταξη της διαφθοράς. Από την 80ή θέση έπεσε στην 94η ανάμεσα σε 174 χώρες. Αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να μας το εξηγήσει η κυβέρνηση.