Το Κίεβο στις φλόγες. Κλάματα, σφαίρες, αίμα, θάνατος στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας. Και σαν σκιές μέσα στα χαλάσματα, 10.000 Τσετσένοι κομάντος, οι φημισμένοι «Καντιρόβτσι» με αποστολή εξουδετέρωσης συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα χωρίς να περιμένουν καμία εντολή.
Η είδηση πως το αεροδρόμιο του Κιέβου καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις δεν ήχησε σαν έκπληξη σε κανέναν. Ούτε πως εν καιρώ πολέμου, η χώρα που εισέβαλε πήρε τον έλεγχο του αεροδρομίου. Ωστόσο, το Κρεμλίνο είχε κυκλώσει με έναν κόκκινο κύκλο το αεροδρόμιο του Κιέβου. Από εκεί θα ξεκίναγε το πλέον καίριο πλήγμα στην «καρδιά» της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Οι 10.000 Τσετσένοι «κυνηγοί κεφαλών» έπεσαν με αλεξίπτωτα στο ρημαγμένο Κίεβο. Το κυνήγι ξεκινά…
Καντιρόβτσι: Συνώνυμο του θανάτου
Είναι από εκείνα τα πολεμικά τάγματα που υπάρχουν χωρίς να… υπάρχουν. Σαν φαντάσματα ακόμη και μέσα στις στρατιωτικές δομές. Είναι το τάγμα που την ύπαρξη του γνωρίζουν ελάχιστοι και κινούνται πολύ πέρα από τα όρια της λογικής και της νομιμότητας.
Τους ονομάζουν Καντιρόβτσι. Το όνομά τους αποτελεί την ύστατη λύση και πέφτει στο τραπέζι όταν ο στρατός δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Εκείνοι, ωστόσο, μπορούν πολλά περισσότερα. Φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι και το γεγονός πως στην Ουκρανία θα συναντήσουν χριστιανούς, τους φανατίζει ακόμη πιο πολύ.
Γνωστοί για την βαναυσότητά τους, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας έχουν δράσει στα εδάφη της Γεωργίας, κατά τον πόλεμο του 2008 (Οσσετία) , της Συρίας, καθώς και του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία το 2014.
Συγκροτήθηκαν το 1994, ως πολιτοφυλακή αυτονομιστών υπό τον μουφτή Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, το 1999, άλλαξε στρατόπεδο.
Έγινε φιλορώσος και υποστήριξε την παραμονή της Τσετσενίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κάτι που τον έκανε τον πρώτο τοπικό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μέχρι που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση το 2004, στο Γκρόζνι.
Οι Καντιρόβτσι, είναι για τον τωρινό πρόεδρο της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ (γιο του Αχμάντ), ότι ήταν και οι «Αθάνατοι» για τον Ξέρξη. Μια προσωπική φρουρά άρτια εκπαιδευμένη να σκοτώνει.
Περιττό φυσικά να αναφερθεί πως οι Καντιρόβτσι έχουν καταγγελθεί για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το ρεπερτόριο τους να περιλαμβάνει από απαγωγές και βασανιστήρια, έως δολοφονίες και εξωδικαστικές εκτελέσεις.
Αναζητώντας τον Ζελένσκι (και όχι μόνο)…
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, σε κάθε Τσετσένο κομάντο δόθηκαν κάρτες με φωτογραφίες και περιγραφές Ουκρανών αξιωματούχων, ανέφερε το κανάλι Telegram της Μόσχας. Στόχος; Η εξουδετέρωσή τους.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει αξιωματούχους και αξιωματικούς ασφαλείας που είναι ύποπτοι για «εγκλήματα» από τη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, προστίθεται ως πληροφορία.
Η αποστολή ωστόσο μερικών, πλέον επίλεκτων των 10.000 κομάντο, έχουν μια κοινή φωτογραφία και έναν κοινό φάκελο πληροφοριών. Το όνομα του στόχου; Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ιδιότητα: Πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Αυτές οι τσετσενικές δυνάμεις είναι σκληρές, σκληραγωγημένες στη μάχη και εντελώς αδίστακτες. Συνήθως δεν δίνουν καμία αξία στις ζωές των πολιτών καθώς επικεντρώνονται στην αποστολή τους», ανέφερε ρωσική πηγή στην Daily Mirror.
Είναι ενδεικτικός ο φανατισμός των Τσετσένων για την αποστολή θανάτου τους, η οποία ξεκίνησε από το Γκρόζνι, που ο ηγέτης της περιοχής, Ραμζάν Καντίροφ, αφού συναντήθηκε με τον διοικητή της ρωσικής Εθνικής Φρουράς, Βίκτορ Ζολότοφ, είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο: «Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον σημερινό πρόεδρο Ζελένσκι, προτού γίνει πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, να τηλεφωνήσει στον γενικό διοικητή μας, τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς και να ζητήσει συγγνώμη».
Και αν αυτό ακούστηκε σαν απειλή, τότε ο λόγος του Καντίροφ κατά την αποχώρηση του… καμαριού των ρωσικών δυνάμεων, προκαλεί ανατριχίλα: «Δεν θέλουν να στερήσουμε από τις ουκρανικές οικογένειες τους πατεράδες τους. Σας ζητάμε να καταθέσετε τα όπλα. Έχετε μόνο δύο επιλογές. Και η δεύτερη θα είναι πολύ χειρότερη. Σας το υποσχόμαστε…».