Τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών επαφών που θα συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας τόνισαν κατά τη χθεσινή τους παρουσία στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, περισσότερες από 340 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, όμως την τελευταία διετία φαίνεται ότι υπάρχει κινητοποίηση και από την άλλη πλευρά, καθώς αρκετοί είναι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που έχουν στα άμεσα σχέδιά τους τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Από τους κλάδους του Τουρισμού, των ξενοδοχείων, των κατασκευών και της ναυτιλίας προέρχονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες που ήρθαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Μετέφεραν ότι εν λόγω κλάδοι πρωταγωνιστούν, αλλά η γραφειοκρατία είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις. Πάντως, οι αριθμοί δείχνουν ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα υπολείπονται των ελληνικών. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες κυρίως στο τραπεζικό κλάδο, τα έπιπλα, στην ένδυση και στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία με αξία 70 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν τα 6 δισ. περίπου και τουλάχιστον 400 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.
Ο Τουρισμός ήταν στο επίκεντρο του Συνεδρίου, όπου η εταιρεία Dogus Tourism Group είναι από τους μεγαλύτερους στην Τουρκία και δραστηριοποιείται στα χρηματοοικονομικά, αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευών, ενέργειας και Μέσα Ενημέρωσης. Θυγατρική του ομίλου Dogus έχει εξαγοράσει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου, τη μαρίνα στη Λευκάδα και συμμετέχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Στο Φόρουμ συμμετείχε και ο Basarn Ulusoy, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων URSAB – Association of Turkish Travel Agencies. Ο Metin Kalkavan πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και ο Aziz Torun πρόεδρος της GYODER & Torunlar REIC, κορυφαία κατασκευαστική της Τουρκίας.
Οι κυριότερες τουρκικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο επιχειρηματικό Φόρουμ ήταν Τοrunlar (κατασκευές και εμπορικά κέντρα), Dogus, Bilgen Dis Global Yartim Holdings (εκμετάλλευση μαρίνων και φυσικού αερίου), Erdem Consulting, Demir Halk Bank (τράπεζα), Anadolu (καινοτομία, ιατρική εταιρεία), Guveli Beton (κατασκευαστική), Al seasons Hotel, Oztoska (μεταλλευτική), Α&S Investment (επενδύσεις σε ενέργεια και Real Estate), Agatur Yatcilik (κατασκευή πολυτελών γιοτ), Capital Partners (συμβουλευτική),Burkay Insatt (μεταφορές), CY Corporation (Real Estate), DCT Dis Trading( εμπόριο και διακινεί το ελληνικό βαμβάκι), Alsamer (επεξεργασία μαρμάρου), Bect Trend Group (αξιοποίηση γης), Gimas (ναυτιλιακή), Gurbaslar Group (αυτοκινητοβιομηχανία), Yugel Boru (μεταλλευτική)
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες που βρέθηκαν στη χώρα μας για το φόρουμ και οι περισσότεροι εξ αυτών δραστηριοποιούνται στους κλάδους τουρισμού, κατασκευών και ναυτιλίας φτάνουν τους 71. Στις ομιλίες τους τόνισαν ότι μπορεί η οικονομική κρίση και η γραφειοκρατία στη χώρα μας να αποτέλουν εμπόδια για τους υποψήφιους επενδυτές, όμως από την άλλη πλευρά αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για όσους έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.
Ομως και η ναυτιλία βρέθηκε στο επίκεντρο με την παρέμβαση του Metin Kalkavan, προέδρου του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλο ποσοστό πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου οδηγούνται σε τουρκικά ναυπηγεία για επισκευές και οι γείτονές μας, σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούν περισσότερη συνεργασία στον τομέα.
Ακόμη, στην ενότητα που ασχολήθηκε με τις κατασκευές, μίλησε ο Aziz Torun, πρόεδρος της GYODER & Torunlar REIC, ενός από τους σημαντικότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Τουρκίας, ενώ από ελληνικής πλευράς μίλησε ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της Ακτωρ.
Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια, και από τις περίπου 500 επιχειρήσεις συμφερόντων της χώρας μας, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.