Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ποιοι γλιτώνουν τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Περικοπές συντάξεων έρχονται για τους περισσότερους, αλλά δεν θα είναι ίδιες σε όλους, αφού δημιουργούνται με το νέο ασφαλιστικό πέντε κατηγορίες συνταξιούχων, όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, και δυο στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τον ”Ελεύθερο Τύπο” χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να γλιτώσουν τις συντάξεις τους από τις επερχόμενες μειώσεις σπεύδοντας στη σύνταξη, ακόμη και αν είναι μειωμένη. Οσοι φύγουν μετά την ψήφιση του νόμου είναι βέβαιο ότι θα χάσουν περισσότερα, ενώ ο λογαριασμός των μειώσεων θα γίνεται μεγαλύτερος κάθε χρόνο.

Οσοι συνταξιοδοτηθούν για παράδειγμα το 2017, θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι αν έφευγαν το 2016. Το ίδιο και για όσους φύγουν το 2018: Οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι αν αποχωρούσαν το 2017. Αυτό θα συμβεί γιατί η βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων δεν θα είναι οι αποδοχές μιας σταθερής περιόδου (π.χ. η καλύτερη 5ετία από τα 10 τελευταία έτη εργασιακού βίου), αλλά οι αποδοχές είτε ολόκληρου του εργασιακού βίου είτε των τελευταίων 15-20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος, που θα αποχωρήσει το 2016, μετά την ψήφιση του νόμου, θα πάρει σύνταξη με βάση το μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας 20ετίας, δηλαδή το διάστημα 1995-2015. Αν φύγει το 2017, η βάση θα πιάσει τις αποδοχές 1996-2016, ενώ αν αποχωρήσει το 2020, η βάση υπολογισμού θα είναι οι μέσες αποδοχές 2000 με 2019. Οσοι έχουν μειώσεις μισθών μετά το 2010 θα έχουν και μικρότερες μέσες αποδοχές στα τελευταία 15 ή 20 χρόνια. Με αποτέλεσμα να οδηγούνται και σε μικρότερη σύνταξη, καθώς οι μειωμένες αποδοχές θα υπολογιστούν και με τους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης του νέου νόμου!

Όσοι προλάβουν και συνταξιοδοτηθούν έστω και στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού θα χάσουν επομένως πολύ λιγότερα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων