Επιδοτήσεις συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ για την αγορά αγροτικής γης θα μπορούν να λάβουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που θα ενταχθούν στα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν μέσα στον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», το ύψος της ενίσχυσης για την απόκτηση όμορων αγροτεμαχίων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% της συνολικής επένδυσης που χρηματοδοτείται από τα Σχέδια Βελτίωσης. Για παράδειγμα, αν ένας αγρότης κριθεί δικαιούχος για να λάβει επιδότηση 100.000 ευρώ, το ποσό που θα διατεθεί για την αγορά αγροτικής γης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Δεδομένου ότι ο μέσος όρος της αντικειμενικής αξίας των γεωργικών εκτάσεων υπολογίζεται στα 500 ευρώ ανά στρέμμα, ο εν λόγω δικαιούχος θα μπορεί να αγοράσει 20 στρέμματα.
Ωφελούνται…
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το μέτρο, που για πρώτη φορά θεσπίζεται στην Ελλάδα, αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 2.500-3.000 παραγωγοί. Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ εξετάζει να θέσει ανώτατο όριο τα 50-100 στρέμματα στις εκτάσεις που μπορούν οι δικαιούχοι να αγοράσουν με επιδότηση. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα αγροκτήματα που μπορούν να αποκτηθούν μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης θα μπορούν να είναι και σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από τον τόπο νόμιμης κατοικίας, αρκεί αυτά να συνορεύουν με αγροτική γη που ήδη κατέχουν.
Αλλωστε, στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι ο μικρός κλήρος και η μεγάλη κατάτμηση της αγροτικής γης, ώστε με τη συνένωση των αγροτεμαχίων να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.
Κριτήρια
Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια που θα τεθούν για τους δικαιούχους, δεν θα οριστεί εισοδηματικό όριο, καθώς δυνατότητα επιδότησης για την αγορά όμορης γεωργικής γης θα έχουν όλοι όσοι κριθούν επιλέξιμοι στα Σχέδια Βελτίωσης. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Μέτρου 4.1.5 θα είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι νέοι αγρότες της τελευταίας πενταετίας, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη πριμοδότηση, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι και να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2022. Ετσι, αν και αρχικά ήταν στο τραπέζι και η θέσπιση πλαφόν ως προς τα στρέμματα γης που έχει κάποιος στην κατοχή του προκειμένου να κριθεί δικαιούχος, τελικά αποφασίστηκε να μην μπει περιορισμός.
Σε κάθε περίπτωση, αυστηρή θα είναι χορήγηση της ενίσχυσης για αγοραπωλησίες που θα γίνονται μεταξύ συγγενών α’ βαθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», πατέρας ή παππούς δεν θα μπορεί να πουλήσει γη σε παιδί ή εγγόνι του, ωστόσο οι αγοραπωλησίες μεταξύ αδελφών θα επιτρέπονται.
Η διαδικασία για υποβολή αιτήσεων
Η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης ύψους 230 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων επιδοτείται και η δράση της αγοράς όμορων αγροτεμαχίων, αναμένεται να δημοσιευτεί πριν από το τέλος του έτους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Η διαδικασία, δε, της αξιολόγησης των αιτήσεων θα τρέξει ταχύτατα, καθώς μετά τη λήξη της υποβολής θα ακολουθήσουν η συγκριτική αξιολόγηση, η βαθμολογική κατάταξη και η ένταξη στο μέτρο όσων αιτήσεων καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης.
Παρόλο που μέχρι σήμερα η αγορά γης περιλαμβανόταν στις επιλέξιμες δαπάνες των Σχεδίων Βελτίωσης, τώρα γίνεται ένα ξεχωριστό υποέργο που θα έχει δικό του προϋπολογισμό ύψους 23 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σχετική κατεύθυνση για την επιδότηση γης υπήρχε και από τις κοινοτικές Αρχές, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν την είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η δράση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγροτών δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά στην έκταση ανά γεωργική εκμετάλλευση, δηλαδή στον κλήρο που διαθέτει ο κάθε παραγωγός, με μόλις 66 στρέμματα, λίγο πάνω από τη Μάλτα, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Αντίθετα, οι χώρες με τον μεγαλύτερο κλήρο είναι η Τσεχία με 1.300,2 στρέμματα ανά αγρότη, η Δανία με 740,6 στρέμματα, η Σλοβακία με 730,6 στρέμματα, το Λουξεμβούργο με 660,3 στρέμματα και η Γαλλία με 600,9 στρέμματα.