Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ποιοι πήγαν να «καθαρίσουν» τη Λαγκάρντ;

Η απόσυρση της διάταξης που χάριζε το 80% των προστίμων στους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αποτελεί μία αυτονόητη πράξη. Όμως, η απόπειρα να περιληφθεί στα «ψιλά γράμματα» του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά μια τέτοια διάταξη αποτελεί μείζονα πρόκληση προς το χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Πρέπει να βρεθούν όλοι οι ένοχοι (ηθικοί αυτουργοί, εκτελεστές κ.ά) και να ανακριθούν από τη Βουλή σε δημόσια ακρόαση, να διερευνηθούν τα αίτια της πράξης τους και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη.

Την ύπαρξη της «αμαρτωλής» διάταξης αποκάλυψε το capital.gr. Η διάταξη προέβλεπε ότι «…στην περίπτωση αυτήν οι προβλεπόμενες κατά φορολογικό αντικείμενο προσαυξήσεις ή πρόστιμα μειώνονται στο 1/5 για υποθέσεις οικονομικού έτους 2008 και παλαιότερα». Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις των 2059 ονομάτων της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ είναι της περιόδου 2005-2007, που σημαίνει ότι για κάθε μη δηλωμένο εκατομμύριο πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος 450.000 ευρώ και προσαυξήσεις για την περίοδο 2005 – 2012 ύψους 432.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 882.000 ευρώ. Δηλαδή, εάν η διάταξη πέρναγε στη ζούλα θα πλήρωναν ουσιαστικά μόνο το φόρο εισοδήματος 45%.

Οι πολιτικές ευθύνες για την απόπειρα να αποφορολογηθεί η λίστα Λαγκάρντ, όταν και ο τελευταίος άνεργος πληρώνει προσαυξήσεις για τις καθυστερήσεις αποπληρωμής του χαρατσιού και των άλλων φόρων, είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει στη δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται στην απόπειρα, διαφορετικά θα την φορτωθεί η ίδια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων