Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Ποιοι ψηφοφόροι είναι πιο επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας;

Απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει μία νέα έρευνα ψυχολόγων από την Ολλανδία, που δείχνει ότι οι άνθρωποι των πολιτικών άκρων, τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά, είναι πιο επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι άνθρωποι των πολιτικών άκρων «φορούν παρωπίδες» και δεν αποδέχονται ότι η πραγματικότητα είναι συχνά περίπλοκη και απρόβλεπτη.

«Τα άτομα αυτά τείνουν να προσκολλώνται στο σύστημα πεποιθήσεών τους με άκαμπτο τρόπο. Αυτό τους οδηγεί στο να εκλαμβάνουν τις πολιτικές ιδέες τους ως τη μόνη και απλούστερη λύση στα κοινωνικά προβλήματα», γράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ στην επιθεώρηση «Social Psychological and Personality Science». Το γεγονός, δε, ότι αυτή η «απλή» λύση δεν εφαρμόζεται στην πράξη, τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Με άλλα λόγια, αυτό τους παροτρύνει να θεωρούν τις συνωμοσίες ως αιτιακές εξηγήσεις για διάφορα γεγονότα, ενώ η τάση αυτή επιδεινώνεται αποδεδειγμένα από την άρνηση των πολιτικά ακραίων να απορρίπτουν διαφορετικές απόψεις. Η πραγματικότητα όμως, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι περίπλοκη και απρόβλεπτη, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε.

σχετικα αρθρα

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img