Η Λετονία και η Εσθονία, δεν θα επιτρέψουν τη συμμετοχή εταιρειών που είναι συνδεμένες με τη Ρωσική Gazprom, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την τροφοδοσία τους με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτό αναφέρουν ως είδηση τα διεθνή πρακτορεία, με βάση δηλώσεις που έκανε ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών Juhan Parts.
Ο τελευταίος δικαιολόγησε την απόφαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με το επιχείρημα ότι αμφότερες εξαρτώνται σήμερα πλήρως από τη ρωσική εταιρεία για τον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο. Έτσι το προωθούν το πρόγραμμα κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, ακριβώς για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ εταιρειών της Εσθονίας και Φινλανδίας, για από κοινού συμμετοχή στο διαγωνισμό της κυβέρνησης της Εσθονίας για τον τερματικό. «Μικρή» λεπτομέρεια, οι δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες, Gasum και Vorguteenus, ελέγχονται από τη Gazprom.
Τα «φιλικά» αισθήματα των Βαλτικών Χωρών για τη Ρωσία, είναι γνωστά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν οι εκδηλώσεις αντιπάθειας φθάνουν σε ακρότητες. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σαφήνεια με την οποία προσδιορίζουν τις πολιτικές τους. Ιδίως όταν ειδικά για τις χώρες αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα σε βάρος της Gazprom, για το κατά πόσο η τελευταία, προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιό της ασκεί εμπορικές πολιτικές που αποκλείουν την είσοδο και άλλων παικτών στις αγορές των κρατών.
Περιγράφουμε τα παραπάνω σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, όπου «τρέχει» ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ. Παρά το ότι η Gazprom είναι ο κύριος προμηθευτής της σε φυσικό αέριο, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τους κινδύνους διαμόρφωσης ενός πλήρως καθετοποιημένου μονοπωλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των τιμών στο εσωτερικό της Ελλάδας, και την ενεργειακή της εξάρτηση.