Κινήσεις του οικονομικού επιτελείου για την αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που χάθηκαν λόγω πανδημίας. Πόσες δόσεις αναμένεται να προσφερθούν. Στις συζητήσεις με τους θεσμούς κλειδώνουν οι αποφάσεις.
Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν στη διάρκεια της πανδημίας ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία ταμεία, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά και όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών τους και στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Μάρτιο του 2020 και εφεξής.
Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ανοίξει και τους προηγούμενους μήνες τις πύλες ρυθμίσεων (100-120 δόσεων ή και πάγιων ρυθμίσεων) για όσους τις έχασαν στη διάρκεια της πανδημίας και σχεδιάζουν να το κάνουν για μία ακόμη φορά, με τις σχετικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται χρονικά το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από κοινού με το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών της πανδημίας με τις δόσεις να διευρύνονται ακόμα και σε περισσότερες από 60 – όχι όμως 100-120 εκτιμούν πηγές με γνώση – έναντι 24-48 που ισχύουν σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει κατηγορηματικά ενδεχόμενο «κούρεμα» οφειλών κόντρα στα αιτήματα φορέων της αγοράς και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αναγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω διευκολύνσεων ώστε οι συσσωρευμένες οφειλές της πανδημίας να μην μπουν στον κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών θα αφορά την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 και έως τον Ιούνιο- Ιούλιο όταν ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει, οι αποφάσεις όμως δεν έχουν ακόμα κλειδώσει.
Δεδομένο θεωρείται πως δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσω των επτά κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά όπως και τα υπόλοιπα, παγωμένα επί του παρόντος, χρέη της πανδημίας θα αρχίσουν να εξοφλούνται από τον Ιανουάριο του 2022. Η επιστρεπτέα , εξοφλείται σε 60 μηνιαίες δόσεις και το όριο των 60 δόσεων θεωρείται το επικρατέστερο και για τα υπόλοιπα χρέη ενδεχομένως με κάποιο μπόνους στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Στην περίμετρο των δικαιούχων περισσοτέρων δόσεων, αναμένεται να ενταχθούν όλοι όσοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία.