Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης στην Κάτω Σαξονία, ένας μεγάλος διάλογος έχει αναπτυχθεί στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι παρά την δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ η νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν θα είναι διόλου μια εύκολη υπόθεση…
Εν τω μεταξύ, στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με την ελπίδα ότι τα ποσοστά τους στο τέταρτο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας θα επαναληφθούν στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του SPD Πέερ Στάινμπρουκ δεν δίστασε να απαντήσει στα σενάρια που τον ήθελαν να εγκαταλείπει το «τιμόνι» του κόμματος, ενώ επικαλέστηκε την επιείκεια των ψηφοφόρων και με αυτοκριτική διάθεση παραδέχτηκε ότι υπέπεσε σε λεκτικές ακρότητες και προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Πέερ Στάινμπρουκ είχε περιπέσει σε δυσμένεια στους «κόλπους» των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς οι ιστορικές γκάφες του έχουν οδηγήσει σε κατολίσθηση τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, ο 66χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη κυβέρνηση της Μέρκελ έχει εξελιχθεί σε…«βαρίδι» για το κόμμα του λόγω των αμφιλεγόμενων απόψεων που διατύπωσε, όπως ότι ο μισθός του καγκελάριου στη Γερμανία είναι υπερβολικά χαμηλός και πως η Μέρκελ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντί του μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα!
Την ίδια στιγμή, με άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt, ο κ. Στάινμπρουκ καυτηριάζει την γερμανική αλαζονεία απέναντι στον ελληνικό λαό και καλεί τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ προκειμένου να διατηρηθεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη.
Όμως, οι τοποθετήσεις του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών διόλου δεν απηχούν στις συνειδήσεις των πολιτών, οι οποίοι εξακολουθούν να αποδίδουν τα εύσημα στην Μέρκελ για την επιτυχή αναχαίτιση της κρίσης στους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ ο πολιτικός πραγματισμός της εμπνέει εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά συντηρητικά κοινωνικά στρώματα.
Άλλωστε, ο κ. Στάινμπρουκ και τα ηγετικά στελέχη του SPD γνωρίζουν ότι δύσκολα θα προωθήσουν μια εναλλακτική λύση στη στρατηγική λιτότητας της Μέρκελ για το ευρώ.
Από τη μία πλευρά, η στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στο θέμα των ευρωομολόγων έχει ήδη καταρρεύσει, ενώ από την άλλη ο Στάινμπρουκ γνωρίζει ότι η νυν Γερμανίδα καγκελάριος δεν αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Τόσο το συνταγματικό δικαστήριο έχει κηρύξει τα ευρωομόλογα παράνομα, όσο και οι Γερμανοί έχουν εκδηλώσει την απροθυμία τους για αυτά, ενώ και στο εσωτερικό ακόμη του κόμματος δεν υπάρχει πλειοψηφία επί του θέματος.
Προς το παρόν, η μόνη διέξοδος που προτείνει το SPD στο ζήτημα της κρίσης είναι η δημιουργία ενός «ταμείου εξαγοράς χρέους», το οποίο θα συγκέντρωνε μεγάλο μέρος του υπάρχοντος χρέους και θα στηριζόταν από τις τράπεζες και όχι τους Γερμανούς φορολογούμενους.