Ο πλούσιος κόσμος φαίνεται να γίνεται καλύτερος διαχειριστής του οικονομικού κόστους.Τα lock down της άνοιξης, τα οποία στην κορυφή τους κάλυπταν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, προκάλεσαν μια πανίσχυρη ύφεση. Τον Απρίλιο, η παγκόσμια οικονομική παραγωγή ήταν μειωμένη 20%, κάτι όμως που ήταν αναμενόμενο . Καθώς το δεύτερο κύμα του κοροναϊού έχει κάνει την επέλασή του, οι πλούσιες χώρες επιβάλλουν έναν ακόμη γύρο lockdown.
Η Γαλλία ήταν σε περιορισμό τον Νοέμβριο, η Ιταλία έκανε παύση όλων των δραστηριοτήτων τα Χριστούγεννα και η Αγγλία μπήκε σε εθνικό lock down στις 6 Ιανουαρίου. Τμήματα της Ιαπωνίας έχουν εισέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κατάσταση στην Αμερική είναι αρκετά περίπλοκη καθώς οι πολιτειακές και τοπικές αρχές, και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι κυρίως υπεύθυνες για τήρηση της παραμονής στο σπίτι.
Ο τελευταίος γύρος του lock down παγκοσμίως θα χτυπήσει ξανά την οικονομία – αλλά, ίσως, όχι τόσο σκληρά. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, υποστήριξαν ότι στην περίπτωση της Βρετανίας «η ευαισθησία της οικονομικής δραστηριότητας στους περιορισμούς covid-19 έχει μειωθεί σημαντικά από το πρώτο lockdown». Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου η hsbc , μια άλλη τράπεζα, σημείωσε ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή «επέκτεινε την ανάκαμψή της το Νοέμβριο, χωρίς να επηρεάζεται από το νέο lock down.
Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Αμερικής για τον Δεκέμβριο, που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα, έδειξε ότι η απασχόληση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο – ένα καταθλιπτικό αποτέλεσμα όταν εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκτός εργασίας. Ωστόσο, άλλοι οικονομικοί δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως εκείνοι για τις καταναλωτικές δαπάνες, είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι την άνοιξη.