Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην αγορά του πετρελαίου το τελευταίο εξάμηνο, ωθώντας τις τιμές του αργού στα περίπου 55,5 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 60 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ασκώντας αντίρροπες δυνάμεις στις οικονομίες όλου του κόσμου.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλί αλ Ναΐμι, υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, προκαλούν ρίγη ανησυχίας σε Ρώσους, Αμερικάνους και Ιρανούς, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ προβλέπει ότι μια παρατεταμένη μείωση στις τιμές του πετρελαίου θα τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,7% το 2015 και 0,8% το 2016.
«Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν την παραγωγή όποια κι αν είναι η τιμή… Είτε πέσει στα 20 δολάρια, είτε στα 40, στα 50 ή στα 60 δολάρια, είναι άσχετο. Ο πλανήτης μπορεί να μην ξαναδεί ποτέ το πετρέλαιο στα 100 δολάρια». Με τη δήλωση του αυτή ο Αλί αλ Ναΐμι, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Τα κράτη μέλη ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένα να προασπίσουν το μερίδιο αγοράς τους με κάθε κόστος, αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία. Άλλωστε, ο Αλί αλ Ναΐμι δήλωσε σαφώς ότι αν η Σαουδική Αραβία μείωνε την παραγωγή της «η τιμή θα ανέβαινε και οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί θα έπαιρναν το δικό μου μερίδιο».
Με την στάση του αυτή ο ΟΠΕΚ, προκαλεί τις υψηλού κόστους πηγές αργού πετρελαίου (αμμώδη κοιτάσματα στον Καναδά, σχιστολιθικά στις ΗΠΑ, εξορύξεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη στη Βραζιλία και την Αρκτική), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας είναι κυρίως πολιτικά, αφού από η μείωση των τιμών του πετρελαίου πλήττονται κυρίως το Ιράν που είναι ανταγωνιστής της και η Ρωσία που δεν είναι και ο καλύτερος φίλος της.
Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου μιλούν για «εποχή τρόμου» και για μεγάλη αστάθεια που θα διατηρηθεί και τα επόμενα πολλά χρόνια, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ προβλέπει τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης με κύριο ωφελημένο την Κίνα αφού το ΑΕΠ της, θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2015 και 0,9% το 2016.