Αναμενόμενη καραμπόλα σε ότι αφορά στους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας και της ανακοίνωσης του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, προέκυψε το απόγευμα της Κυριακής.
Η ελληνική κυβέρνηση -αν και γνωρίζοντας την επιθυμία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ήταν έτοιμη να γνωστοποιήσει το όνομα του υποψηφίου Προέδρου το βράδυ της Κυριακής, με διάγγελμα του πρωθυπουργού. Κλήθηκαν οι τηλεοπτικές κάμερες της Δημόσιας Τηλεόρασης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ήδη συντάξει την ανακοίνωση τιμητικής αποδοχής (όπως διαδικτυακά έγραφαν φίλοι δημοσιογράφοι του), ένα τηλεφώνημα όμως, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άλλαξε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο μακράς διάρκειας τηλεφώνημα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του σε σχέση με την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την Επιτροπή και τη μετακόμισή του στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.
Ο κ. Γιούνκερ, όσο και τις προηγούμενες ημέρες τόσο και την Κυριακή το απόγευμα, εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει ο κ. Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στους επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου από την Επιτροπή θα διατάρασσε τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα, ενώ παράλληλα θα άνοιγε την πόρτα της εισόδου στον πρώτο αριστερό πολιτικό, τον οποίο θα υποδείκνυε ο κ. Τσίπρας. (Έτσι, ως συμβιβαστική και “πυροσβεστική” προέκυψε η εναλλακτική πρόταση Καμμένου να είναι υποψήφια η Ντόρα Μπακογιάννη, με… πρώτο επιλαχόντα τον Προκόπη Παυλόπουλο).
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup να μην προκαλέσει μίνι κρίση στις σχέσεις του με τον κ. Γιούνκερ και να ανακοινώσει την πρότασή του για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου την Τρίτη.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν: “Πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup είναι και το θέμα του Επιτρόπου“.
Με αυτόν τον τρόπο, άφηναν να εννοηθεί πως για την τελική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ληφθεί υπόψη και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Έτσι εξηγείται και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με την οποία συνέδεσε χρονικά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup με την ανακοίνωση για τον νέο Πρόεδρο.
Είπε ο κ. Σακελλαρίδης: «Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να ανακοινώσει την πρότασή του για τον υποψήφιο, αμέσως μετά την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup που διεξάγεται αύριο βράδυ στις Βρυξέλλες».
Το θέμα του Προέδρου θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από το σύνολο των βουλευτών.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν ήταν η άρνηση Λαφαζάνη να δεχθεί δεξιό, μνημονικό υποψήφιο, αλλά οι αντιρρήσεις των δανειστών που “κόψανε” την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαίωσει τον ενδιαφερόμενο κ. Αβραμόπουλο, αλλά και τον κυβερνητικό ετέρο και Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κ. Πάνο Καμμένο, ότι θα “πείσει τον Παναγιώτη” και θα κάμψει τις αντιδράσεις του (προφανώς με το επιχείρημα ότι έτσι διεμβολίζεται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μετά από μία ασυμφωνία με τους δανειστές). Και φαίνεται ότι πράγματι τα είχε καταφέρει ο κ. Τσίπρας, μέχρι που έλαβε το τηλεφώνημα Γιούνκερ.
Ενδεικτικό, εξάλλου, της εξέλιξης είναι και η απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι αυτός ο υποψήφιος, απαντώντας χαρακτηριστικά “ρωτήστε μέσα τι θα γίνει, μπορεί να μην είναι αυτός υποψήφιος”.