Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Ποιος λέει την αλήθεια για τα παιδιά με καρδιοπάθειες;

Γράφει ο Γιώργος Μπουρδάρας*

Στη «σκιά» των μεγάλων, των θεσμικών, των δημοσιονομικών θεμάτων που αναδεικνύει κάθε μέρα η πρωτοφανής κρίση, μακριά από τους καυγάδες των τηλεοπτικών «παραθύρων» και τα «παιχνίδια» της κάθε είδους και μορφής εξουσίας, εξελίσσονται καταστάσεις που σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο είναι πραγματικά ανυπολόγιστης αξίας!

Μία από αυτές, αφορά την περίπτωση των οικογενειών που στους κόλπους τους έχουν παιδιά με καρδιοπάθειες. Ως γνωστόν, η οικονομική κρίση έχει -εκτός των άλλων- άνευ προηγουμένου για καιρούς ειρήνης επιπτώσεις στο χώρο της Υγείας. Σύμπτωμα των εν λόγω επιπτώσεων και η απόφαση να κλείσει τον Νοέμβριο του 2011 η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Βεβαίως, από κυρίως πολιτικούς παράγοντες υποστηρίχθηκε ότι για την εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το «έλλειμμα επιστημονικής συνεργασίας» που, σύμφωνα με την τότε διοίκηση του νομοσκομείου, «διαπιστώθηκε» στο χώρο του ιατρικού προσωπικού. Αρμόδιοι, έκτοτε, υποστηρίζουν ότι το μείζον αυτό ζήτημα ερευνάται προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές αιτίες και να καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Στο μεταξύ, όπως ήταν φυσικό, το κλείσιμο της κλινικής σκόρπισε μέγιστη αγωνία σε γονείς που τα παιδιά τους έπρεπε να χειρουργηθούν. Η λύση που, όπως ελέχθη, βρέθηκε είναι να παραπέμπονται όλα τα περιστατικά στο Ωνάσειο… Και στα ΜΜΕ δεν άργησε η στιγμή που «έφθασαν» καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εξαιτίας ακριβώς της εμπλοκής, όχι απλώς εκτέθηκαν σε κίνδυνο μικρά παιδιά, αλλά και πως χάθηκαν ζωές!

Εν μέσω αυτού του εξόχως αρνητικού κλίματος, σαν βάλσαμο ακούστηκε μόλις πριν από λίγα 24ωρα, όχι μόνο η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας της Κλινικής, αλλά και η διαβεβαίωση που παρέσχε ο υπουργός Υγείας: «Δεν έχει πεθάνει παιδί, όπως εγγράφως με διαβεβαιώνει ο διοικητής του «Αγ.Σοφία» (Α. Λυκουρέντζος, 14/3/2013).

Τέσσερις ημέρες μετά, σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διαβάζουμε: «Δυστυχώς, στο διάστημα αυτό, οκτώ ανήμπορες ψυχές κατέληξαν λόγω αδυναμίας καρδιοχειρουργικής επέμβασης»!

Ποιός λέει την αλήθεια; Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ποιός «δικαιούται» να λέει ψέμματα; Υπάρχει έγκλημα; Θα υπάρξει τιμωρία;

* Ο Γιώργος Μπουρδάρας είναι δημοσιογράφος στην εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων