Έρχεται και η σειρά του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια να προχωρήσει στην πλήρη απεξάρτησή του από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά την ψήφιση του νόμου για τις ΔΕΚΟ που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, το Δ.Σ. της εταιρείας, συγκαλεί γενική συνέλευση στις 29 Ιανουαρίου, η οποία που θα κληθεί να εγκρίνει την τροποποίηση των σχετικών άρθρων του καταστατικού.
Με βάση το ισχύον καταστατικό, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 35% και σήμερα ελέγχει το περίπου 35,50%. Ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., μέχρι το τέλος του 2013. Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στο ποιος θα είναι ο νέος μέτοχος μειοψηφίας, καθώς ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings κατέχει το 41,85% των μετοχών.
Ήδη ο ιδιώτης μέτοχος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά των μετοχών του Δημοσίου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία συγχώνευσης των ομίλων Πετρόλα και ΕΛ.ΠΕ.. Έτσι, από τη στιγμή που ο όμιλος Λάτση δεν σκοπεύει να γίνει κύριος των μετοχών του Δημοσίου, ο όποιος αγοραστής του 35,48% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, εφ΄όσον το αγοράσει για να ελέγξει τον όμιλο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει συμφωνήσει με τον κάτοχο του 41,85% για το ποσοστό που θα αγοράσει από αυτόν, ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του ομίλου.
Πολλά ακούγονται για ενδιαφέρον επενδυτών στα ΕΛ.ΠΕ. Δημοσίως έχουν εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, με πρώτη τη Gazprom, μέσω των θυγατρικών της για το πετρέλαιο. Με ποιους μιλάει ο όμιλος Λάτση, το ξέρει μόνο ο ίδιος και τα στελέχη του. Οπωσδήποτε και κάποιοι από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις και θέλει να έχει λόγο.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ελληνική αγορά και η υπάρχουσα υποδομή σε ονάδες διύλισης και αποθηκευτικούς χώρους, πάνω από μια δεκαετία, βρίσκονται στο στόχαστρο των Ρώσων, καθώς τη θεωρούν μέρος της δικής τους ζώνης επιρροής. Εξ άλλου, ο όμιλος Λάτση και η ρωσική Λουκόιλ, είχαν εμφανιστεί από κοινού στο διαγωνισμό του Ελληνικού Δημοσίου για τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2002, έστω και αν στη συνέχεια «χώρισαν» για να ολοκληρωθεί το «deal» μόνο με τον όμιλο Λάτση, με Κυβέρνηση Σημίτη και με Άκη Τσοχατζόπουλο στο ΥΠΑΝ και Νίκο Χριστοδουλάκη στο Εθνικής Οικονομίας.
Βεβαίως το 2013 δεν είναι 2003, ούτε και η Κυβέρνηση Σαμαρά ακολουθεί τα ανοίγματα προς ανατολάς της Κυβέρνησης Καραμανλή. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, απλώς λέμε ότι το παιχνίδι θα έχει ενδιαφέρον και οι όποιες επιλογές, θα σηματοδοτήσουν πολλά σε επίπεδο επιλογών κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο.