Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ποιος/α θα είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ;

Καθώς η Χίλαρι Κλίντον αποχωρεί από το Στέητ Ντιπάρτμεντ για να προετοιμαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και την Προεδρία το 2016, ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ποιος θα την αντικαταστήσει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει κάνει γνωστή με ποικίλους τρόπους την επιθυμία του να προτείνει τη μέχρι σήμερα πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σουζάν Ράϊς. Παρόλα αυτά η κ. Ράϊς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την επικύρωσή της από τη Γερουσία, λόγω της στάσης της και των δηλώσεων της μετά την εκτέλεση του Αμερικανού Πρέσβη στη Λιβύη στην πόλη της Βεγγάζης.

Την ίδια στιγμή η Χίλαρι Κλίντον προτιμά για αντικαταστάτη της το Γερουσιαστή και προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2004, Τζον Κέρι και όχι τη Ράϊς. Η Χίλαρι δεν είναι καθόλου κοντά με την πρέσβη στον ΟΗΕ και όταν πρόσφατα ρωτήθηκε απλά απάντησε ότι η Ράϊς έχει κάνει «καλή δουλειά» κάτι που θεωρήθηκε ένα απλά άχρωμο σχόλιο και όχι υποστήριξη.

Η Κλίντον και ο Κέρι υπηρέτησαν μαζί για χρόνια στη Γερουσία. Θα είναι δύσκολο για τον Ομπάμα να κάνει πίσω με τη Ράϊς, αλλά έχει να αντιμετωπίσει με το αποκαλούμενο «Κλαμπ της Γερουσίας», το οποίο περιλαμβάνει το πανίσχυρο γερουσιαστή Τζον Μακέϊν (υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων το 2008) που είναι πολύ έντονα εναντίον της Ράϊς και μεγάλος υποστηρικτής του Κέρι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων