Η Facebook Inc. επιχειρεί να αναχαιτίσει μια από τις παρενοχλήσεις που βιώνουν τα μέλη του κοινωνικού της δικτύου -ιδιαίτερα νεαρά κορίτσια 18-24 ετών-, αυτοματοποιώντας τον έλεγχο της μοναδικότητας των λογαριασμών τους.
Σε μια προσπάθεια να διακρίνει εάν κάποιος υποδύεται κάποιον άλλο, θα διενεργεί ελέγχους στη φωτογραφία προφίλ και στο ονοματεπώνυμο -η πολιτική της υπηρεσίας επιβάλλει τη χρήση του πραγματικού ονόματος.
• Το Facebook δεν επιτρέπει την ύπαρξη παραπλανητικών λογαριασμών. Αν κάποιος έχει δημιουργήσει λογαριασμό με τον οποίο σας παριστάνει, πηγαίνετε στο παραπλανητικό προφί, επιλέγετε “…” στη φωτογραφία εξωφύλλου και κάνετε Αναφορά, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται.
• Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιος σας παριστάνει, ενώ δεν έχετε λογαριασμό στο Facebook. Εν συντομία, πρέπει να δηλώσετε ότι κάποιος έχει φτιάξει προφίλ με τα στοιχεία σας και να υποβάλλετε ένα πιστοποιητικό ταυτότητας -από τα έγγραφα που αποδέχεται η υπηρεσία, χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για δημόσιο έγγραφο, όπως η ταυτότητά σας.
Όταν η αυτοματοποιημένη διαδικασία βρει διπλότυπα, θα ειδοποιείται η αρμόδια ομάδα ελέγχου από τους υπαλλήλους της και ταυτόχρονα θα αποστέλλεται ειδοποίηση στον χρήστη ότι ενδέχεται κάποιος/-ποια να τον/την υποδύεται.
Το θύμα θα καλείται να εξετάσει εάν πράγματι πρόκειται για απάτη -εάν διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούνται τα προσωπικά του στοιχεία-, ή όχι, εάν δηλαδή πρόκειται για σύμπτωση και συνωνυμία.
Ο αυτοματοποιημένος έλεγχος πλαστοπροσωπίας έχει ενεργοποιηθεί για το 75% του δικτύου και αναμένεται να καλύψει το σύνολό του σύντομα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς λειτουργεί αυτός ο έλεγχος, που προϋποθέτει την τήρηση λογαριασμού στην υπηρεσία.
Ένα ακόμα εργαλείο που θα αξιοποιήσει η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης αφορά στις ιδιωτικές φωτογραφίες όπου εμφανίζονται περισσότερα από ένα άτομα και τη δημοσιοποίησή τους στο μέσο χωρίς τη συναίνεση όλων -μια πρακτική που απαγορεύεται ήδη από το 2012.
Το νέο εργαλείο θα επιτρέπει σε όποιον ή όποια έχει αντίρρηση, να δηλώσει ότι εμφανίζεται σε δημοσιευμένη φωτογραφία με ιδιαίτερες στιγμές του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του/της.
Τότε, το Facebook θα παραπέμπει σε εξωτερικές ομάδες στήριξης και θα παρέχει ενημέρωση για τις νομικές διαδικασίες που θα μπορούσε να κινήσει το θύμα -αν και θα έπρεπε να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της αντίστοιχης χώρας που ζει ο χρήστης.
Παράλληλα, θα ξεκινά η διαδικασία επιθεώρησης της καταγγελίας από το Facebook.