Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ποιούς θέλει -και τελικά θα βάλει- ο Τσίπρας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε τη γραμμή του σχετικά με τα μεγάλα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ σε φίλιες αντιμνημονιακες δυνάμεις και συμμετοχή συνεργαζόμενων στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και από αύριο, η αρμόδια επιτροπή αναλαμβάνει να καταλήξει σε συγκεκριμένα ονόματα.

Οι τελικές λίστες θα τύχουν της έγκρισης της κεντρικής επιτροπής την Πέμπτη το πρωί, αλλά είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πρόβλημα να τοποθετήσει έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων που δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό, άλλα συμβολίζουν την ενωτική προσπάθεια του κόμματος και εντάσσονται στη στρατηγική του για κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Ποιους θέλει όμως ο κ. Τσίπρας να περάσει στα ψηφοδέλτια; Ιδού μια πρώτη εικόνα:

1. Βουλευτές που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από τα κόμματά τους, στη διαλυθείσα βουλή, συντάχθηκαν με θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φυσικά καταψήφισαν στην προεδρική εκλογή βοηθώντας στην πτώση της κυβέρνησης και στην προσφυγή στις εκλογές. Είναι σίγουρα οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης, αλλά και η Θεοδώρα Τζάκρη με τον Μάρκο Μπόλαρη.

Οι δυο τελευταίοι αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους εσωκομματικός διαφωνούντες, επειδή πήραν σε κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρεου, αλλά ο κ. Τσιπρας είχε δεσμευτεί απέναντί τους. Επίσης, η Ραχήλ Μακρή και η Χρυσουλα Γιαταγανα, που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, αλλά επέδειξαν σταθερή αντιμνημονιακή συμπεριφορά και μεγάλη διάθεση σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Δυνάμεις που προέρχονται από την Δημοκρατική Αριστερά, με ερωτήματα όμως για βουλευτές της, που θα ήθελαν να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι η Αγίου Κωνσταντίνου επιμένει στην αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές. Είναι βουλευτές που πρωτοστάτησαν στην αλλαγή της πολιτικής πλεύσης της ΔΗΜΑΡ, από φίλοκυβερνητική δύναμη σε δύναμη αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα όλες οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν στελέχη όπως ο Γιάννης Πανούσης, η Ασημίνα Ξηροτύρη, ίσως και Γιώργος Κυρίτσης. Αρκεί να θέλουν και οι ίδιοι, κάτι που δεν ειναι πλέον βέβαιο μέρα το ναυάγιο των συνομιλιών ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ.
Πάντως οι Ανδρέας Νεφελούδης, Σ. Μπαγεώργος και όσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ τους ακολούθησαν και δημιούργησαν την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

3. Πασοκογενή στελέχη, πρώην βουλευτές και τοπικοί παράγοντες. Η Σοσιαλιστική Τάση των Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει καταθέσει δεκάδες προτάσεις για συμμετοχή στελεχών της στα ψηφοδέλτια. Η εμφάνιση του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου καθιστά μάλλον αναγκαίο αυτό το άνοιγμα, ώστε η ροή ψηφοφόρων από το πάλαι πότε ισχυρό ΠΑΣΟΚ, να μην ανακοπεί. Στελέχη που δεν είχαν εμπλοκή σε κυβερνητική εξουσία ή δεν ήταν βουλευτές δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά για τους άλλους θα γίνει πιο σχολαστική συζήτηση.

Σημειωτέον ότι θα αξιοποιηθούν και πασοκογενή στελέχη, που δεν ανήκουν στην Σοσιαλιστική Τάση, όπως η Νίνα Κασιμάτη στη Β Πειραιά.

4. Στελέχη που προέρχονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους χώρους της ριζοσπαστικής αριστεράς, ώστε να δοθεί η αίσθηση της αμφίπλευρης διεύρυνσης και να στεγανοποιηθούν τυχόν διαρροές προς τα αριστερά, μετά τα ανοίγματα προς τα δεξιά.

5. Προσωπικότητες και στελέχη κινημάτων, χώρων, φορέων η μικρότερων κομμάτων του ευρύτερου αντιμνημονιακή μπλοκ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο καθηγητής Κοτζιάς Νίκος, Πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, Πανεπιστημιακοί όπως ο Κ. Βεργόπουλος, ο Κ. Τσουκαλάς, ο Γ. Μυλόπουλος, η Ιωάννα Κοντούλη των Οικολόγων και άλλοι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων