Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Πολ Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί

«Είναι εκπληκτικό και δεν το λέω με την καλή έννοια. Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών κατέρρευσαν με αφορμή του προσχέδιο του Eurogroup το οποίο η ελληνική πλευρά περιέγραψε ως απαράδεκτο», αναφέρει ο Αμερικανός οικονομολόγος και τονίζει πως η πρόταση κλειδί είναι η εξής: «Oι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και την χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοέμβριου το 2012. Επιπλέον ενδεχόμενα νέα μέτρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μη διακινδυνεύσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Όπως τονίζει ο Κρούγκμαν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, όπως λέει χαρακτηριστικά, να υπογράψουν ένα τέτοιο κείμενο, γεγονός που προκαλεί απορίες για το τι πίστευαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πως έκαναν όταν το συνέτασσαν. «Υποθέτω ότι είναι πιθανό πως είναι απλά ανόητοι – ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι σαν την Ιρλανδία του 2010 και αυτού του είδους οι εκβιασμοί (bullying) δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

«Εναλλακτικά και ίσως το πιο πιθανό, είναι ότι έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στην άκρη (του γκρεμού)», σημειώνει ο Κρούγκμαν, «Από το να της δώσουν περισσότερο χώρο, προτιμούν να τη δουν (την Ελλάδα) να οδηγείται σε χρεοκοπία και πιθανότατα εκτός ευρώ, έτσι ώστε η οικονομική της κατάρρευση να αποτελέσει μάθημα και σε όποιον άλλο σκέφτεται να ζητήσει οικονομική ανακούφιση. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της «Καρχηδόνιας ειρήνης», όπως έκανε η Γαλλία όταν προσπάθησε να επιβληθεί στη Γερμανία μετά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει ο Κρούγκμαν και καταλήγει: «Όπως και να έχει, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και αποκρουστική».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων