Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές και φιλμ. Ωστόσο, από γίγαντας του κλάδου οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και στη συνέχεια αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Ο λόγος για την Polaroid.
Η συναρπαστική ιστορία της πιο γνωστής μάρκας φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο ξεκινά μετά το 1940.
Η Polaroid ιδρύθηκε το 1937 από τον Edwin H. Land και τον καθηγητή φυσικής του στο Harward, George W. Wheelwright III. Πρώτοι αυτοί ανέπτυξαν με επιτυχία πολωτικά φίλτρα για γυαλιά ηλίου και φωτογραφίες. Όμως, η φημισμένη κάμερα κυκλοφόρησε μία δεκαετία αργότερα.
Η ερώτηση της κόρης που άλλαξε την βιομηχανία της φωτογραφίας
Η ιδέα για τη φωτογραφική μηχανή ήρθε στον Land το 1943, όταν βρίσκονταν σε διακοπές και η κόρη του τον ρώτησε γιατί δεν μπορούσε να δει τη φωτογραφία που μόλις είχε τραβήξει. Εκείνος της εξήγησε ότι για να εμφανιστεί μία φωτογραφία πρέπει να σταλεί το φιλμ στο εργαστήριο, να εμφανιστεί μέσα σε έναν σκοτεινό θάλαμο με ειδικά χημικά και στη συνέχεια να παραληφθεί με το ταχυδρομείο τις τυπωμένες φωτογραφίες. Αυτό σήμαινε ότι θα χρειάζονταν ημέρες ή και εβδομάδες για να δουν τις φωτογραφίες από το ταξίδι τους.
Η συζήτηση που έκανε ο Land με την κόρη του πυροδότησε μία ιδέα στο μυαλό του: Ένα σύστημα κάμερας, φιλμ και χημικών που θα επέτρεπε να δεις την φωτογραφία αμέσως μόλις την τραβήξεις. Τρία χρόνια μετά το όραμά του έγινε πραγματικότητα. Η στιγμιαία φωτογραφική μηχανή Polaroid παρουσιάστηκε επίσημα στο Optical Society of America. Ένας ολόκληρος σκοτεινός θάλαμος μπορούσε να χωρέσει σε μία φωτογραφική μηχανή και αυτό ήταν κάτι εντελώς νέο και ενδιαφέρον για όλους.
Το πρώτο μοντέλο της Polaroid, η Polaroid Model 95 ήταν η πρώτη φωτογραφική μηχανή που βγήκε προς πώληση. Ήταν το 1948, και η πρώτη παρτίδα των 60 μηχανών εξαντλήθηκε την ίδια μέρα.
Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες Polaroid ήταν μεγάλες και δυσκίνητες, αλλά αυτό άλλαξε τις επόμενες δεκαετίες.
Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 έγιναν μικρότερες, βελτιώθηκαν και διατήρησαν την προσιτή τιμή τους, οπότε έγιναν ακόμα πιο δημοφιλείς.
Η εταιρεία κυκλοφόρησε το πρώτο της έγχρωμο φιλμ στην κάμερα Colorpack το 1963 και στην κάμερα Swinger το 1965.
Τη δεκαετία του 1970, οι Polaroid ήταν της μόδας. Ο Andy Warhol, ο σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, είχε αρκετές από αυτές και τις χρησιμοποιούσε συνέχεια. Μάλιστα, το 2020 η Polaroid SX-70 του απέφερε 13.750 δολάρια σε μια δημοπρασία.
Η αποτυχία του Polavision και η πτώχευση
Ωστόσο, η επόμενη επιχειρηματική κίνηση του Land δεν αποδείχθηκε επιτυχημένη. Το 1977, η Polaroid λάνσαρε το Polavision, ένα σύστημα ταινιών 8mm για τη δημιουργία στιγμιαίων κινούμενων εικόνων. Ήταν ακριβό, απαιτούσε ένα ειδικό Polavision player και πήρε κακές κριτικές. Αποδείχθηκε οικονομική καταστροφή για την εταιρεία και η κυκλοφορία του διακόπηκε μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Αυτή ήταν επίσης η εποχή που η Kodak παρουσίασε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή στιγμιαίας λήψης, οπότε ο ανταγωνισμός δεν βοήθησε πραγματικά την Polaroid να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Λίγα χρόνια μετά τη μεγάλη αποτυχία με την Polavision, ο Land παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας και σύντομα την εγκατέλειψε εντελώς. Το 1988 η Polaroid έκανε μήνυση στην Kodak για παραβίαση πατέντας. Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία κέρδισε την υπόθεση και η Kodak υποχρεώθηκε να της καταβάλει 909 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό και η Polaroid κήρυξε πτώχευση το 2001.
Τα επόμενα επτά χρόνια, η εταιρεία άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες ώσπου το 2008 η Impossible Project άρχισε να συνεργάζεται με το πρώην προσωπικό της Polaroid για να βελτιώσει και να παράγει τα instant φιλμ και τις φωτογραφικές μηχανές.
Το 2017, η Impossible Project αγόρασε ό,τι είχε απομείνει από την Polaroid, μετονόμασε την εταιρεία σε Polaroid Originals και έκτοτε λειτουργεί με αυτό το όνομα.
Σήμερα, η Polaroid Originals παράγει instant φωτογραφικές μηχανές, φιλμ, εκτυπωτές τσέπης και σαρωτές φωτογραφιών για κινητά τηλέφωνα.
Φαίνεται ότι η εταιρεία καταφέρνει να ακολουθεί τις τάσεις και να εκπληρώνει τις προσδοκίες του κοινού της, σε αντίθεση με την Kodak. Αν οι Land και Wheelwright ζούσαν σήμερα, θα ήταν ευτυχείς που η κληρονομιά τους συνεχίζει να ζει.