Πολεμικό Ναυτικό: Στη Γαλλία ο υπουργός Άμυνας – Θα δει από κοντά πώς κατασκευάζονται οι νέες φρεγάτες μας – Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και για τις κορβέτες, με τους Γάλλους να είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί.
Ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί το διήμερο 12 – 13 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα δει επιτέλους τις προσπάθειες του για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού να λαμβάνουν «σάρκα και οστά».
Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» έλαβε χθες, 12 Ιανουαρίου, μέρος στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βρέστη, όπου αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, με τη σημαντικότερη σαφώς να είναι αυτή με τη Γαλλίδα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, κυρία Φλοράνς Παρλί. Στην ίδια Σύνοδο θα δώσει το «παρών» φυσικά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος επίσης στοχεύει σε σημαντικές συνομιλίες με τους ομολόγους του στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, την ώρα που η Τουρκία δείχνει ξανά διάθεση κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως έχουμε αναφέρει, η ατζέντα του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι γεμάτη με σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν με τη Γαλλίδα ομόλογό του. Κατ΄ αρχάς η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και τα ζητήματα που εκκρεμούν και αναζητούν επίλυση στο ανώτατο επίπεδο. Επίσης, η έλευση των Rafale στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου, βρίσκεται επίσης στην ατζέντα του Έλληνα υπουργού, με τον ίδιο να επιθυμεί την παρουσία και της Φλοράνς Παρλί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Η δεύτερη μέρα του κ. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία, η 13η Ιανουαρίου, φαίνεται πως θα έχει λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να μεταβαίνει στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν, όπου κατασκευάζεται η πρώτη φρεγάτα FDI Belh@rra. Μαζί του θα είχε και τον άνθρωπο που έπαιξε τον καταλυτικότερο ρόλο στην σπουδαία συμφωνία για την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών πλοίων, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, που δικαίως πιστώνεται την έναρξη της αναμόρφωσης του ελληνικού Στόλου. Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΝ, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Γαλλία, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το ταξίδι του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ναυπηγεία της Λοριάν θα πραγματοποιηθεί μια μικρή τελετή προς τιμήν της ελληνικής αποστολής με τους Γάλλους να παραδίδουν συμβολικά στον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ένα κομμάτι χάλυβα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belh@rra. Το συγκεκριμένο κομμάτι χάλυβα θα φέρει ανάγλυφες τις υπογραφές του Έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.
Οι υπεύθυνοι της Naval Group αναμένεται να ξεναγήσουν τον κ. Παναγιωτόπουλο στους χώρους των ναυπηγείων, εξηγώντας αναλυτικά τα βήματα και τον τρόπου που θα κατασκευαστούν οι 3+1 φρεγάτες Belh@rra που έχει παραγγείλει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Θυμίζουμε πως το κόστος τους είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τα πλοία, τον πανίσχυρο οπλισμό τους και την μετέπειτα υποστήριξη από τους Γάλλους.
Η παρουσία στην ελληνική αποστολή του Γενικού Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιναύαρχου ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για απόκτηση και κορβετών, με τις Naval Group να είναι έτοιμη να παρουσιάσει από την «πηγή» στον υπουργό Άμυνας και τον προϊστάμενο της ΓΔΑΕΕ τις δυνατότητες των κορβετών Gowind τις οποίες έχει προτείνει η γαλλική πλευρά στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Επισημαίνουμε πως η βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει 4 κορβέτες Gowind με τον οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη στα 1,7 δις. ευρώ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η Naval προτείνει και πέμπτο πλοίο με το κόστος να ανεβαίνει μόλις 100 εκατ. ευρώ και να κλειδώνει στα 1,8 δις. ευρώ, τιμή πολύ δελεαστική για το Πολεμικό μας Ναυτικό που του μένουν και 200 εκατομμύρια από τα 5 δισ. συνολικά, ώστε να τα διαθέσει ενδεχομένως για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Βεβαίως, οι συζητήσεις στη Γαλλία του υπουργού Άμυνας θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, με την Ελλάδα να θέτει στο τραπέζι και το ζήτημα των ναυπηγείων, επιθυμώντας να χτιστούν δύο ή και τρεις κορβέτες στα ελληνικά ναυπηγεία. Το ζήτημα ωστόσο έχει πολλές παραμέτρους και πολλά «αγκάθια» τα οποία προφανώς και δεν μπορούν να λυθούν στην συγκεκριμένη επίσκεψη, ώστε να ληφθεί και η οριστική απόφαση.
Το σημαντικό είναι πως η αναμόρφωση του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Να ακούει με προσοχή τις εισηγήσεις του πολύπειρου Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη και με βάση αυτές να διαμορφώνει τη διαπραγματευτική του τακτική απέναντι στους «μνηστήρες». Εξάλλου, ποιος θα μπορούσε να ξέρει καλύτερα τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΝ; Κανείς! Και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το σέβεται αυτό απολύτως.