Η «Επιχείρηση: Argo» του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπεν Άφλεκ κατάφερε τελικά να κερδίσει το κορυφαίο έπαθλο της 85ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, αφού αναδείχθηκε καλύτερη ταινία.
Η ταινία αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης από τη CIA έξι αμερικανών διπλωματών που κρατούνταν όμηροι στο Ιράν, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Όπως ήταν φυσικό, η βράβευση της ταινίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας υποστήριξαν πως η βράβευση του “Argo” με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας είχε πολιτικά κίνητρα.
Τα πρακτορεία Mehr and Fars τόνισαν πως η πολιτική διάσταση της βράβευσης αποκαλύφθηκε όταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα παρουσίασε το συγκεκριμένο βραβείο και ανακοίνωσε το νικητή.
Τα δύο πρακτορεία αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε προηγούμενες τελετές και «συνέβη μόνο όταν μια αντι-ιρανική ταινία βραβεύεται».
Το πρακτορείο ISNA παρατηρεί με ειρωνεία πως η βράβευση του “Argo” και η παρουσία της Μισέλ Ομπάμα «δείχνουν πως τα κριτήρια των Όσκαρ είναι απολύτως μη πολιτικά».
Το Ιράν έχει επισημάνει πως και οι προηγούμενες διακρίσεις του “Argo” είχαν πολιτικά κίνητρα.
«Η ταινία δεν άξιζε ούτε από καλλιτεχνική, αλλά ούτε και από τεχνική άποψη τα βραβεία που κέρδισε και οι λόγοι που βραβεύτηκε ήταν αντι-ιρανικοί», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσεϊνί.
«Η ταινία είναι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και επιβολής της άποψης των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Ιράν σχεδιάζει την…αντεπίθεσή του στο “Argo” με μια δική του υπερπαραγωγή με τον τίτλο “Joint Command” και θέμα τα γεγονότα της περιόδου 1979-80, αλλά και τη μυστική επιχείρηση που οδήγησε στην φυγάδευση από το Ιράν έξι αμερικανών διπλωματών.
Η συνέχεια, λοιπόν, επί της οθόνης…