Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Πόλεμος εν αναμονή: Η ανατολική Ουκρανία μυρίζει ξανά μπαρούτι

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Άρματα μάχης και πυροβόλα πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας, από τη Ρωσία κατευθυνόμενα στην επαρχία Λουχάνσκ, τη μία από τις δύο περιοχές υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Η καταγγελία έγινε την Παρασκευή, όπως αναφέρουν Washington Post και Guardian, από το στρατιωτικό εκπρόσωπο του Κιέβου, Αντρίι Λισένκο.

32 άρματα μάχης (τανκς), 16 βαριά πυροβόλα και 30 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και πολεμοφόδια βρίσκονται στο Λουχάνσκ σύμφωνα με το Λισένκο. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι άλλη μία αυτοκινητοπομπή με φορτηγά και φορητά ραντάρ πέρασαν από τη Ρωσία σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας.

Όσα αισιόδοξα και αν ειπώθηκαν μετά τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και τη διαμεσολάβηση της Ευρώπης για το φυσικό αέριο, δεν αλλάζουν την εικόνα ενός ‘πολέμου εν αναμονή’.  Την ίδια μέρα με το γεγονός της εισόδου των στρατιωτικών οχημάτων, Πέμπτη, η Μόσχα κατηγορούσε το Κίεβο πως έχει παραβιάσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, πως εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή των αυτονομιστών και αποτυγχάνει στο στόχο αποκλιμάκωσης της έντασης. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έγιναν συγκρούσεις μετά την κύρηξη της εκεχειρίας από τις 5 Σεπτεμβρίου. Η περίοδος της εκεχειρίας μετράει ήδη παραπάνω από 300 νεκρούς.

Ο πόλεμος πάνω από τα κεφάλια μας είναι εν αναμονή χωρίς τα ευαίσθητα θέματα των ενεργειακών αναγκών Ουκρανίας και Ευρώπης να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την αποφυγή του. Προς το παρόν επιτυγχάνεται καθυστέρηση της έκρηξης νέων συγκρούσεων. Το πρόβλημα είναι ότι η επιθετική στάση της Μόσχας γίνεται περισσότερο έκδηλη ενώ η Ουκρανία επιμένει στην αντιρωσική στάση που κατέχει από τη βίαιη αλλαγή της μετριοπαθούς φιλορωσικής κυβέρνησης την άνοιξη του 2014. Από τον Απρίλιο έχουν σκοτωθεί ήδη 4.000 άνθρωποι ενώ οι εκλογές στην Ουκρανία πριν από λίγες ημέρες ανακήρυξαν το κόμμα της εθνικίστριας και πρώην φυλακισμένης Τιμοσένκο, δεύτερο στο κοινοβούλιο. Μετά από όλα αυτά δεν βλέπουμε που θα μπορούσε να στηρίξει αισθήματα αισοδοξίας οι Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Ρώσικο αέριο που περνά μέσα από την Ουκρανία και η οποία ωστόσο είχε βάλει συνειδητά το χεράκι της για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων