Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

«Πόλεμος» για τη δήλωση Μακρόν σχετικά με τον έλεγχο των fake news

Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση ένα νομοσχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο θα παρουσιαστεί προσεχώς, μέσω του οποίου ο Γάλλος πρόεδρος αποσκοπεί στο να βάλει τέλος στις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο.

Χρήστες του Twitter ανέβασαν σχόλια με τίτλο «ΕπινόησεΤιςΔικέςΣουΨευδείςΕιδήσεις»,ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει αυτό για τις πολιτικές ελευθερίες. Επίσης, ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν είναι η καλύτερη λύση.

Η σχετική ανακοίνωση από τον Μακρόν, την Τετάρτη (03/01), ήταν η τελευταία απόπειρα μιας κυβέρνησης να βρει τρόπους διαχείρισης της παγκόσμιας εξάπλωσης παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -τα fake news, όπως τα αποκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση το σχέδιο του Μακρόν, θα επιτρέπεται στους δικαστές να μπλοκάρουν μια ιστοσελίδα ή έναν λογαριασμό χρήστη, ειδικά στη διάρκεια εκλογών και να υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να δημοσιεύουν τα ονόματα όσων είναι χορηγοί σε ιντερνετικό περιεχόμενο. Αυτό, λένε οι επικριτές του, εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντάει.

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν να ελέγξουν ποια είναι η αλήθεια», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής, Μπρουνό Ρεταγιό, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η ελευθερία της έκφρασης ενέχει κινδύνους, αλλά είναι προτιμότερη από τον πειρασμό να ελέγξεις μυαλά», συμπλήρωσε.

«Παραμένει δημοκρατία η Γαλλία αν φιμώνει τους πολίτες της; Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό!», έγραψε στο Twitter η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Οι απόπειρες να ελεγχθεί ο διαδικτυακός λόγος συνιστούν ένα ακανθώδες θέμα, καθώς σύμφωνα με τους επικριτές του ισοδυναμεί με λογοκρισία. Την Τετάρτη, ένας αντίστοιχος νόμος στη Γερμανία οδήγησε τις αρχές στο να μπλοκάρουν προσωρινά τον λογαριασμό στο Twitter ενός σατιρικού περιοδικού επειδή χλεύασε αντιμουσουλμανικά σχόλια.

Οι μεγάλες ιντερνετικές πλατφόρμες Facebook και Google αρνήθηκαν να σχολιάσουν άμεσα την ανακοίνωση του Μακρόν και αντίθετα επισήμαναν κάποιες πρωτοβουλίες για αυτορύθμιση ή συνεργασία με τα τοπικά media -περιλαμβανομένης της Γαλλίας- για τον εντοπισμό των fake news .

«Ο όποιος κανονισμός θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την βιομηχανία», είπε η δικηγόρος της νομοθεσίας για το Ίντερνετ, Κριστέλ Κοσλέν. Η ίδια επισήμανε ότι ένας νόμος του 1881 ήδη επιτρέπει τη δίωξη για τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων. Θα ήταν κομβικής σημασίας, τονίζει, να διασφαλιστεί ότι η όποια δικαστική απόφαση θα είναι τεχνικά εφαρμόσιμη. «Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να πει ποια είναι αληθινή και ποια ψευδής πληροφορία».

Ο Μακρόν διαθέτει συμπαγή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να ψηφιστεί ένας νόμος.

Η ανησυχία για τις ψευδείς ειδήσεις αυξήθηκε μετά τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2016 και στις προεδρικές στη Γαλλία τον περασμένο χρόνο. Η ομάδα του Μακρόν ισχυρίστηκε τότε ότι η εκστρατεία του έγινε στόχος μιας «μαζικής και συντονισμένης» επιχείρησης από χάκερς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων