Υπόγειος πόλεμος με διαιτητή (κατ΄άλλους υποκινητή) το Κρεμλίνο, έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο ενεργειακών κολοσσών της Ρωσίας, Gazprom και της Rοsneft. Η δεύτερη, κατά βάση πετρελαϊκή εταιρεία, έχει αρχίσει να μπαίνει επικίνδυνα στα χωράφια της εταιρείας αερίου, καθώς αναπτύσσει ταχύτατα τις δραστηριότητές της και στο φυσικό αέριο με έμφαση στο υγροποιημένο, ενώ προχωρά και σε συμμαχίες με δυτικές εταιρείες για την ανάπτυξη υποδομών υγροποιημένου αερίου στην Ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά και στην καρδιά της παραγωγής της Gazprom που είναι η χερσόνησος Γιαμάλ στη Σιβηρία.
Πρόσφατο επεισόδιο είναι η «πρόωρη συνταξιοδότηση» υψηλόβαθμου στελέχους της Gazprom και συγκεκριμένα της Vlada Rusakova, μέλους του συμβούλιου διοίκησης και επικεφαλής του τομέα στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου. Η κυρία αυτή, οι ικανότητες της οποίας όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Μόσχα, είναι αναγνωρισμένες εντός και εκτός Ρωσίας, προσελήφθη αυθωρί και παραχρήμα από τη Rosneft, ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και υπεύθυνη ανάπτυξης του τομέα φυσικού αερίου. Τα κουτσομπολιά στη Μόσχα μιλούν για γκάφα ολκής του «αφεντικού» της Gazprom Alexey Miller, αλλά και για κίνηση που είχε όχι μόνο τις ευλογίες, αλλά και την παρότρυνση του ίδιου του Πούτιν, καθώς ο επικεφαλής της Rosneft Igor Sechin, είναι και αυτός ένα από τα στηρίγματα του Ρώσου Προέδρου.
Μάλιστα οι πλέον κακεντρεχείς σχολιαστές στη Μόσχα αναφορικά με τη στάση του απέναντι στη Rusakova, προσάπτουν στον Miller ότι ξέχασε αυτά που έλεγε ο Lyndon Johnson Hoover για τον αρχηγό του FBI Edgar Hoover. «Είναι προτιμότερο να τον έχεις μέσα στη σκηνή σου και να κατουράει προς τα έξω παρά να τον έχεις έξω και να κατουράει προς τα μέσα».
Όλα αυτά αν συνδυαστούν με το κλίμα αναξιοπιστίας που έχει προκαλέσει Alexey Miller με τις προβλέψεις του για παραγωγή, εξαγωγές, έσοδα, ρόλο του shale gas στην παγκόσμια αγορά, καθώς σε όλα πέφτει έξω, για πολλούς προϊδεάζουν για μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό σκηνικό της Ρωσίας. Σύμφωνα δε με αναλυτές, αλλά και πληροφορίες που κυκλοφορούν, η αναδιάταξη θα περιλαμβάνει «σπάσιμο» της Gazprom σε εταιρεία παραγωγής και εταιρεία μεταφοράς, ανάπτυξη του ανταγωνισμού με τη δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο και άλλων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.
Πάντως όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι θα συνεχίσει να το κάνει ο Πούτιν με τους δικούς του όρους.