Εντείνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει την αναζήτηση στρατιωτικής και διπλωματικής στήριξης της χώρας του, η οποία φαίνεται να βρίσκει ενισχυμένη ανταπόκριση από τις ΗΠΑ.
Μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου πως οι Ρώσοι ενδέχεται να τοποθετήσουν εκρηκτικά στους αντιδραστήρες για να κατηγορήσουν το Κίεβο για την καταστροφή, δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται να απεικονίζουν άγνωστα λευκά αντικείμενα στην κορυφή ενός εκ των αντιδραστήρων, με την διεθνή κοινότητα να τονίζει την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο εργοστάσιο.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο ορόσημο των 500 ημερών, ο ίδιος προσπαθεί να επισπεύσει το τέλος των μαχών. Χθες βρέθηκε στην Πράγα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, αλλά και με τον ομόλογό του, Πετρ Πάβελ, αναζητώντας στρατιωτική, αλλά και διπλωματική στήριξη, προκειμένου η Ουκρανία αφ’ ενός να τροφοδοτήσει την αντεπίθεσή της στο πεδίο, αλλά και να εισαχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Δεν βλέπω άλλη λύση σε αυτή τη διαμάχη, εκτός από τη νίκη της Ουκρανίας. Διότι, αν κερδίσει η Ρωσία, τότε τα θεμέλια της κοινωνίας όπου ζούμε θα ταραχθούν σε σημαντικό βαθμό, και, κατ’ουσίαν, θα απαρνηθούμε όλες τις αξίες επί των οποίων οικοδομήσαμε τις κοινωνίες μας.
Είπα πως χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο σημάδι πως η Ουκρανία θα εισαχθεί στην Συμμαχία, όχι πως η πόρτα είναι ανοιχτή για εμάς, αυτό δεν είναι αρκετό» ανέφερε ο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία, όμως, φαίνεται πως θα ωφεληθεί από την ανανεωμένη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν την παροχή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοηθείας, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, και στο οποίο ανώτατες πηγές του Πενταγώνου σημειώνουν πως θα συμπεριλαμβάνονται, σε τεράστιες, ποσότητες, βόμβες διασποράς.
Με σχετική σύμβαση του 2008, 120 κράτη έχουν απαγορεύσει τη χρήση αυτών των αμφιλεγόμενων όπλων, μέσω των οποίων μικρές βόμβες διασπείρονται σε μεγάλη απόσταση, δυσκολεύοντας την ακρίβεια στόχευσης σε αποκλειστικώς στρατιωτικούς στόχους.
Συγχρόνως, μεγάλο ποσοστό των βομβών αυτών δεν εκρήγνυνται κατά την αρχική αποδέσμευση, παραμένοντας ως διαρκής κίνδυνος για απλούς πολίτες.
Για αυτούς τους λόγους και εν αναμονή της σχετικής ανακοίνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην παράσχει αυτά τα όπλα, τα οποία πάντως χρησιμοποιεί η Ρωσία και τα οποία έχει από καιρού αιτηθεί η Ουκρανία.
Αναμφίβολη είναι η εικόνα χλιδής σε φωτογραφίες από το τρένο του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, οι οποίες βρέθηκαν στη δημοσιότητα, απεικονίζοντας την αμαξοστοιχία των 22 βαγονιών, με τα φημολογούμενα οκτώ κέντρα επικοινωνιών και δορυφορικό εξοπλισμό, πολυτελείς χώρους συναντήσεων, αλλά και γυμναστήριο, ινστιτούτο ομορφιάς, ακόμα και μηχανήματα αντιγήρανσης.