Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο αποφασίστηκε σε συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση.
«Ενώ η ανελέητη εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται, η ΕΕ και οι εταίροι μας στο G7 συνεχίζουν να εντείνουν την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Αύριο (Σάββατο), θα εισαγάγουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».
«Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το 4ο πακέτο θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει» σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.
The three sweeping waves of sanctions and the extension of their scope this week have hit Russia’s economy very hard.
The 4th package will be an additional blow to Putin’s regime.
The invasion of Ukraine has to stop. pic.twitter.com/GFUisNpLWk
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 11, 2022
Οι κυρώσεις αναλυτικά όπως τις παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΕ:
1. Αρνούμαστε στη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις αγορές μας, ανακαλώντας σημαντικά οφέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε τα δικαιώματα μέλους σε πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα – έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλα δάνεια ή οφέλη από αυτά τα ιδρύματα» τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
2. Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν.
3. Θα βεβαιωθούμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
4. Απαγόρευση εξαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία (σ.σ χαβιάρι, βότκα κλπ)
5. Απαγόρευση εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τέλος, θα προτείνουμε μια μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας – από την εξερεύνηση έως την παραγωγή.
As Russia’s ruthless invasion continues, the EU and our G7 partners continue to ramp up the economic pressure on the Kremlin.
Tomorrow, we will introduce a fourth package of measures to further isolate Russia and drain the resources it uses to finance this barbaric war ↓
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 11, 2022
«Αυτή η κρίση είναι άνευ προηγουμένου. Και έτσι είναι η ενότητα και η ταχύτητα αντίδρασης που έχουν δείξει οι δημοκρατίες μας μέχρι τώρα. Η Ουκρανία θα επικρατήσει» διαμηνύει η πρόεδρος της Κομισιόν.
Την ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» για τη Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, καταφέρνοντας νέο σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορευτούν οι εισαγωγές διαμαντιών, χαβιαριού και βότκας. Η επιβολή μεγάλων δασμών, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά το ρωσικό εμπόριο στις ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν είπε ότι αργότερα σήμερα, μαζί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την G7, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «θα ανακοινώσουν από κοινού πολλά νέα βήματα για να πιέσουν τον Πούτιν και να κρατήσουν έναν ακόμη πιο υπεύθυνο για την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας».
Μακρόν: Είμαστε έτοιμοι και για νέες κυρώσεις, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθέτησαν άμεσα τον πρώτο γύρο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν και περισσότερα εάν χρειαστεί.
“Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και νέες κυρώσεις, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βερσαλλίες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι το μήνυμα που έχουν στείλει οι ηγέτες στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρο: “Ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός”, δήλωσε.
Σημείωσε εξάλλου ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ουκρανία να χτίσει και πάλι ό,τι κατέστρεψε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Σολτς: Στο τραπέζι επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους €500 εκατ. προς την Ουκρανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει με μια πρόταση για διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας του μπλοκ προς την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Πιστεύω ότι κανείς δεν νόμιζε ότι ο [επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ] Μπορέλ μπορεί να έκανε λάθος όταν ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί περαιτέρω με αυτό το ζήτημα”, είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες.
Ο Γερμανός καγκελάριος απαντούσε σε ερώτηση για το εάν η Σύνοδος είχε συμφωνήσει στην πρόταση του Μπορέλ για διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας της Ε.Ε. με τη διάθεση άλλων 500 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.
“Αυτό το ποσό είναι στο τραπέζι”, πρόσθεσε ο Σόλτς.
Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να βρει συλλογική απάντηση στην κρίση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει τους οικονομικούς της κανόνες και να βρει μια συλλογική απάντηση για να βοηθήσει το μπλοκ να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κόστος που συνδέεται με την άμυνα, την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση.
“Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό για το που θα βρούμε τους πόρους, γιατί δεν υπάρχει χώρος στον εθνικό προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση”, είπε ο Ντράγκι μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διήμερης άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Γαλλία.
“Υπάρχει η πεποίθηση ότι η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή πρέπει να επανεξετάσει προσωρινά τους κανόνες που μας συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια”, πρόσθεσε.