Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία, οι Αμερικανοί πολίτες σπεύδουν μαζικά να προμηθευτούν πυρηνικά καταφύγια, σύμφωνα με τον Guardian που έκανε σχετικό ρεπορτάζ. Την ώρα που το ΝΑΤΟ επανεξετάζει την πολιτική του για την αντιμετώπιση πιθανών πυρηνικών, βιολογικών και χημικών επιθέσεων από τη Ρωσία και την πρόσφατη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας που μπορεί να πλήξει στόχους πέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, πολλοί ειναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τις οικογένειές τους σε περίοδο κρίσης.
Το πιστοποιεί μεταξύ άλλων ο Γκάρι Λιντς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rising S στο Τέξας που κατασκευάζει, παραδίδει και θάβει καταφύγια σε αυλές. Τα καταφύγια είναι κουτιά από ατσάλι, που συναρμολογούνται σαν παιδικά τουβλάκια, ενώ μπορούν να κατασκευαστούν σε όποιο μέγεθος επιθυμεί – και μπορεί να πληρώσει – ο πελάτης.
Οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 1000% από το 2018 μέχρι σήμερα, εξαιτίας του φόβου που προκάλεσαν στους πολίτες η πανδημία, οι κοινωνικές ταραχές, η κλιματική αλλαγή και πλέον ο πόλεμος. «Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, κανονικά θα έπρεπε να είχαμε λιγότερα από 100 αιτήματα. Τελικά ήρθαν περισσότερα από 3.000», τόνισε. Τον Φεβρουάριο πούλησε πέντε καταφύγια σε μια μέρα, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 70 έως τα 240 χιλιάδες δολάρια.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφύγια
Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον 5.000 προσβάσιμα καταφύγια για την περίπτωση βομβαρδισμών, πολλά εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Στις ΗΠΑ, από την άλλη, τα δημόσια καταφύγια είναι ελάχιστα. Η εξήγηση γι’αυτό ειναι οτι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Σοβιετική Ένωση επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στις υποδομές προστασίας των αμάχων, ενώ οι ΗΠΑ μετατόπισαν την ευθύνη και το κόστος στους ίδιους τους πολίτες.