Έρευνα διεξάγεται από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές έπειτα από καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν κονδύλια ύψους 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε έρευνα σε μεγάλους ομίλους. Τη διεξαγωγή έρευνας επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Η έρευνα, όπως τονίζεται από το Politico, είναι το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, που συνδέονται με φερόμενο σχέδιο απάτης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο στην Ιταλία.
Μέχρι σήμερα, σχεδόν 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν δημοπρατηθεί, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν αυτά τα έργα.
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση
Απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση «εμφανίζεται πλέον εκτεθειμένη, σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων. Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. Είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Πηγή naftemporiki.gr