Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Politico:Μήπως έχει δει κανείς το σχέδιο της Ευρώπης για την Κίνα;

Του STUART LAU

Δύο χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε ταυτόχρονα την Κίνα “οικονομικό ανταγωνιστή”, “συστημικό αντίπαλο” και “συνεργάτη συνεργασίας με τον οποίο η ΕΕ έχει ευθυγραμμίσει στενά τους στόχους της”, η ένωση δεν έχει ακόμα καταλάβει τι πιστεύει για το Πεκίνο.
Ακόμη και όταν η Κίνα — υπό την ηγεσία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ — πιέζει προς τα εμπρός την Ευρώπη με μια στρατηγική που αποσκοπεί στην απομάκρυνση της Ηπείρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μηνύματα των ευρωπαίων ηγετών παραμένουν μπερδεμένα.
Η Γερμανία στέλνει μπερδεμένα μηνύματα για το αν θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση μιας επιθετικής Κίνας. Η Ουγγαρία και η Πολωνία στρέφονται στο Πεκίνο για εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο πρόεδρος και ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι διχασμένοι μεταξύ της υποστήριξης του Πεκίνου ή της στάσης πίσω από την Ταϊβάν. Η Ιταλία και το Λουξεμβούργο είναι περήφανα μέλη της πρωτοβουλίας Xi’s Belt and Road.

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή έκκληση για «στρατηγική αυτονομία», η οποία απέκτησε δυναμική όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατέλαβε τον Λευκό Οίκο, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ, ακόμη και όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιφέρεται για να χαλιναγωγήσουν οι σύμμαχοι το Πεκίνο.

“Οι Ευρωπαίοι υπνοβατούν στις πολλές επείγουσες προκλήσεις που θέτει η Κίνα και ονειροπολούν για μια στρατηγική αυτονομία που δεν υλοποιούν”, δήλωσε ο Αντουάν Μποντάζ, ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, σε μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Παρίσι.

HTML tutorial

“Επί του παρόντος, υπάρχει πλήρης έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς επίσης πλήρης έλλειψη σοβαρών αξιολογήσεων, σχετικά με τα τρωτά σημεία μας, στη συνεργασία με την Κίνα”, πρόσθεσε.

Για το Πεκίνο, ο οικονομικός και στρατηγικός στόχος είναι απλός: να αποκρούσει την πιθανότητα ενωμένης διατλαντικής αντιπολίτευσης καθώς χαράσσει το δρόμο της προς την υπέρβαση των ΗΠΑ ως της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου — και να καθιερωθεί ως ισχυρός ηγεμόνας.
«Η Κίνα έχει ένα σχέδιο και μας λέει πού θα πάει, οπότε καλύτερα να οργανωθούμε», δήλωσε ο Jörg Wuttke, ο οποίος ηγείται του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα. “Ο χρόνος δεν θα μας περιμένει.”

Στρατηγική πρόκληση
Επικριτές αναφέρουν ότι η πολιτική της ΕΕ για την Κίνα παραμένει ανεπιτήδευτη και ανεπαρκής. Αντί να συντάξει μια πολιτική προσανατολισμένη στο στόχο για την Κίνα, το μπλοκ αντιδρά παθητικά στις ισχυρές οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές προκλήσεις του Πεκίνου — για να μην αναφέρουμε τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τη γαλλογερμανική πρόταση συγχώνευσης των σιδηροδρομικών κολοσσών Alstom και Siemens τον Μάρτιο του 2019, λόγω του ανταγωνισμού, η μεγαλύτερη μαζορέτα προήλθε από τον μεγαλύτερο παράγοντα της αγοράς, το CRRC της Κίνας. Ως κρατικό μεγαθήριο, του οποίου οι υπερπόντιες παραγγελίες το 2019 αυξήθηκαν κατά 60 τοις εκατό από έτος σε έτος, λειτουργεί με εθνική αποστολή να αποκτήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως και να “εξαγάγει το κινεζικό μοντέλο”.

«Η πολιτική πλευρά της σχέσης μας με την Κίνα είναι πάντα λίγο παραμελημένη», δήλωσε ο Hans Dietmar Schweisgut, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα μέχρι το 2019.

Η πολιτική της ΕΕ για την Κίνα επικεντρώνεται κυρίως στην οικονομία, με πολιτικά ζητήματα όπως η καταναγκαστική εργασία να επαφίεται στους γραφειοκράτες εμπορίου της Επιτροπής για να αντιμετωπίσουν μέσω του επενδυτικού συμφώνου που υπέγραψε η ΕΕ με την Κίνα τον Δεκέμβριο. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΕ ήταν αρκετά ικανοποιημένη με τη δέσμευση της Κίνας να “καταβάλει συνεχείς και συνεχείς προσπάθειες” για την τελική επικύρωση των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταναγκαστική εργασία, παρά τις αναφορές —που απορρίφθηκαν από το Πεκίνο— ότι έως και 1 εκατομμύριο Μουσουλμάνοι Ουιγούροι έχουν υποβληθεί σε “επανεκπαίδευση” σε στρατόπεδα εγκλεισμού. Λίγοι πιστεύουν ότι η Κίνα θα αναλάβει δράση επ’ αυτού.

Οι Βρυξέλλες μπορεί να ανακήρυξαν το Πεκίνο συστημικό αντίπαλο, αλλά δεν το ακολούθησαν με συγκεκριμένα αντίμετρα. Αξιωματούχοι της Επιτροπής τόνισαν ότι η επενδυτική συμφωνία θα είναι μόνο «μία από τις εργαλειοθήκες» για την Κίνα, όπως η δέουσα επιμέλεια για αγαθά που προέρχονται από περιοχές με καταναγκαστική εργασία, συνοριακός φόρος άνθρακα ή κανόνες κατά των ξένων επιδοτήσεων — δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.

“Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει αφυπνίσει τη στρατηγική πρόκληση που θέτει η άνοδο της Κίνας”, δήλωσε ο Μπόρις Ρουγκ, αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. “Ωστόσο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη μιας εξελιγμένης κατανόησης της Κίνας και στη συγκέντρωση για να διατυπώσουν μια απάντηση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί στρατηγική”.

“Η ΕΕ προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προβολή εξουσίας και επιρροής του Πεκίνου μέχρι την Ευρώπη”.

Το μικρό κόκκινο εγχειρίδιο
Η προβολή της δύναμης προέρχεται από την κορυφή, με τον Xi να έχει κάνει το ασυνήθιστο βήμα να ηγηθεί της φόρτισης.

Μετά από χρόνια κατά τα οποία ο Κινέζος πρόεδρος υποβίβασε τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες στον πρωθυπουργό του, ο Σι ανέλαβε τον φάκελο. Το 2020 προήδρευσε σε τρεις εικονικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  Στις συνεδριάσεις ήταν επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όχι μόνο ηγήθηκε της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά κατηύθυνε επίσης την πορεία των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Διπλωματικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσέγγιση του Σι από πρώτο χέρι φαίνεται να αποδίδει. Αντιστεκόμενη στις εκκλήσεις για αποσύνδεση, η ΕΕ έχει δείξει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο με την προτίμηση του Πεκίνου για ενεργό συμμετοχή, ανοίγοντας τρεις νέες δέσμες διαλόγου υψηλού επιπέδου με τους κορυφαίους βοηθούς του Xi πέρυσι σχετικά με το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τις ψηφιακές πολιτικές. Μια απόπειρα παρέμβασης της τότε εισερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν το Δεκέμβρη δεν κατάφερε να εμποδίσει την ΕΕ να υπογράψει το επενδυτικό σύμφωνο με την Κίνα.

Από οικονομική άποψη, ο Xi κατέστησε σαφές ότι στόχος του Πεκίνου είναι να εμβαθύνει την εξάρτηση των ξένων χωρών από την κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού.

“Πρέπει να ενισχύσουμε τη σχέση εξάρτησης που έχει αναπτύξει η διεθνής αλυσίδα εφοδιασμού στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι ισχυρά και ισχυρά αντίποινα και αποτρεπτική ικανότητα σε περίπτωση τεχνητής αναστολής της προσφοράς από εξωτερικά κόμματα”, δήλωσε ο Σι τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, σε εσωτερική ομιλία στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών του ΚΚΚ, η οποία δημοσιεύθηκε επτά μήνες αργότερα στο Κιούσι. , το περιοδικό θεωρίας του ΚΚΚ.

Κάλεσε τα στελέχη των κομμάτων να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη “φονικών τεχνολογιών” σε τομείς όπως τα τρένα υψηλής ταχύτητας, ο εξοπλισμός ισχύος, οι νέες ενέργειες και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός. Πράγματι, η Κίνα αναμένεται να επικεντρωθεί στη «διπλή κυκλοφορία» στο επερχόμενο πενταετές σχέδιο, εστιάζοντας περισσότερο στην εσωτερική κυκλική οικονομία και στηριζόμενο λιγότερο στις ξένες προμήθειες, ιδίως στην τεχνολογία.

«Η Κίνα σίγουρα θα κάνει αυτό που πάντα προσπαθεί να κάνει: να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτοσυντηρούμενη και να προσπαθεί να μην είναι ευάλωτη», δήλωσε ο Wuttke, του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα.

Διαμορφώνοντας το μέλλον
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μουσική διάθεσης στην Ευρώπη μπορεί να αλλάζει.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν μείνει μπερδεμένοι από την έλλειψη συγκεκριμένης απόκρισης από την Ουάσινγκτον στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διατλαντική ατζέντα για την Κίνα.

Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει μια πιο δυναμική στάση απέναντι στην Κίνα, ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να βάζουν κάποιο πλαίσιο μεταξύ τους και του Πεκίνου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Μέρκελ απέρριψε εκκλήσεις προς την Ευρώπη να επιλέξει πλευρές μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αναφέροντας ότι δεν πιστεύει πως “θα δικαιώσει πολλά κράτη εάν πάμε με το ένα ή το άλλο μέρος”.

Της πήρε μόνο λίγες εβδομάδες για να μετακινήσει το δοκάρι της. Μαζί με τον Μπάιντεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, διακήρυξε ότι η διατλαντική συμμαχία θα χρειαστεί “κοινή ατζέντα σε σχέση με την Κίνα” και ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να “αντιδράσουν” στην αυξανόμενη δύναμη που έχει συγκεντρώσει το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε ακόμα περισσότερο, λέγοντας τον περασμένο μήνα: “Αυτοί που γράφουν παγκόσμιους κανόνες είναι αυτοί που διαμορφώνουν το μέλλον των κοινωνιών τους… Κανείς μας δεν θέλει η Κίνα να το κάνει αυτό για εμάς”.

Σε αυτό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι πιθανό να έχει διατλαντική συμφωνία.

“Εάν οι Ευρωπαίοι δεν το γνώριζαν ήδη, η Ουάσινγκτον είναι στην ευχάριστη θέση να τους υπενθυμίσει τη σημασία του ζητήματος” ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα, δήλωσε ο Ρουγκ της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων